2019-07-13
近排天氣熱想食日本菜,但又想揾一啲特別啲嘅,於是聽朋友介紹,晚上大概七點半決定試試位於希雲街嘅小店Peek-a-poke。意想不到嘅係雖然只係平日,但店內都幾乎坐無虛席,陸續有唔少放工嘅人黎。我地二人行,叫左regular size嘅Poh-keh 同埋 California,兩個飯都揀左壽司飯,份量都算幾多。Poh-keh 味道同預期中相近,有大量海帶,洋蔥味道突出,同普通傳統魚生飯嘅感覺較為相似,個人比較鍾意 California嘅醬汁。California 味道配搭比Poh-keh 較為出色,我地額外選加了蟹柳。但稍嫌醬汁唔夠多,食到最後會唔夠汁撈飯。如果可以嘅話我會問佢可唔可以俾多少少汁!如果下次行開銅鑼灣又想食下一啲比較清新特別嘅日本菜,不妨試一試,自己一個單機食都係個唔錯嘅選擇~
Poh-Keh
California