2018-11-18
前排在網上看見小丸子與茶木合作開主題餐廳! 最鍾意試新嘢嘅我立即就去到megabox的茶木。 一到茶木門口見到很多小丸子的裝飾已經十分開心了,立即衝入餐廳搵位坐低先! 看見餐牌上有很多小丸子主題人物的圖案,好似一本漫畫書咁, 真係所有童真都返曬嚟啊!因為很喜歡小丸子的關係,所以今次點的菜式全部與小丸子有關,叫了鐵板香草菜脯煎蛋 $60,小丸子蕃茄肉燥鰻魚飯 $128,爺爺抹茶歐蕾 $38,花輪玫瑰咖啡拿鐵 $38,小丸子吐司禮物盒 $82。小丸子蕃茄肉燥鰻魚飯 ~ 肉燥和鰻魚都是我喜歡吃的,肉燥用嚟送飯一流,再加埋肥美的鰻魚,味道很夾,好好味啊!賣相當然相當吸引, 但這道菜一到的時候,一定係相機食先啦。還有後來才知道飯上面的小丸子不是一張白紙而是用米紙做的,試咗少少甜甜地幾得意!爺爺抹茶歐蕾 ~ 設計精美的一隻杯, 抹茶味香滑,啱曬抹茶控!花輪玫瑰咖啡拿鐵 ~ 勁可愛的花輪同學杯子, 有香濃的咖啡味,又帶有陣陣的玫瑰花香,飲落有層次。最欣賞這兩杯特飲不算太甜,一個人飲曬一杯都唔怕啦!鐵板香草菜脯煎蛋 ~ 菜脯煎蛋煎得又香又惹味,煎蛋入面還有很多芫茜,喜歡芫茜的朋友一定要叫這個菜!小丸子
最欣賞這兩杯特飲不算太甜,一個人飲曬一杯都唔怕啦!
小丸子吐司禮物盒 ~ 黎到茶木一定要食吐司, 這個有小丸子頭像的吐司, 真係好可愛呢!還有櫻桃,藍莓和曲奇雪糕, 吐司有香濃的牛油味脆卜卜! 真係一個cp值很高的甜品!
整體來說我本身都很喜歡茶木的食物,今次還有小丸子主題,真係又有新意又可以滿足小丸子粉絲們。最正係megabox茶木有很多得意嘅小丸子影相位,方便大家可以打卡或者同小丸子一齊享受美食。