2018-11-21
作為區內人,連鎖店以外嘅日本料理選擇都唔多,我地多數就黎康景花園呢間或者行幾步過新墟,相對呢間質素比較好,所以一直都係回訪之列。餐廳位於康景花園,如果有食過屯門小曼谷(舊址)一定知喇。小店一間,座位都算多,分吧枱、一般方枱,平時我就食lunch多,印象中都只係食過兩次晚餐,當時都未轉廚(應該)。裝潢方面比較簡單,木色為主,日式居酒屋風格,面積唔算大,全店兩位師傅兩位店員都足夠餐牌選擇多,季節限定嘅鍋物套餐,都幾豐富;另有自選丼飯,3款自選魚生定價$138,額外追加就每款$40。同時都有啲一人前、三人前定食套餐,選擇彈性,比較划算。單點款式都多,沙律、刺身、壽司、料理、炸物、麵食等,我地今次就選擇一份丼、一款飯同單點少量壽司,人均消費二百零蚊,好夠飽,質素一如以往,屬於區內我最鐘意連鎖店以外嘅日料牛油果海蝦沙律 $70先點一份牛油果沙律,原隻牛油果混合沙律醬製作,雖然簡單,但非常美味,牛油果熟成度剛好。海蝦已經切粒,方便食用,新鮮爽口甲羅燒蟹柳泡飯 $88之前黎唔覺有呢幾款泡飯,除左甲羅燒,仲有龍蝦海鮮泡飯、三文魚蜆肉泡飯,價錢相宜。泡飯中加有菇菌、粟米,非常甜美。主角蟹柳兩件,好厚身,
牛油果海蝦沙律 $70
甲羅燒蟹柳泡飯 $88
之前黎唔覺有呢幾款泡飯,除左甲羅燒,仲有龍蝦海鮮泡飯、三文魚蜆肉泡飯,價錢相宜。泡飯中加有菇菌、粟米,非常甜美。主角蟹柳兩件,好厚身,入口飽滿,有蟹鮮味。甲羅燒都算足料,蟹膏濃醇,不時不食啊
豚肉生薑燒 $88
早喺午市定食試過佢地嘅豚肉生薑燒,十分喜歡,所以今次再點,差啲想點個白飯,哈。生薑燒份量不少,薑味出眾,而且洋蔥都炒到好香甜。最重要係豚肉,入口不柴反而幾嫩。保留少許醬汁,單食都唔乾
自選丼 $178 (吞拿魚蓉、馬刀貝、蟹籽、左口魚邊)
揀左四款魚生,丼飯唔算好大碗,並非市面上嘅浮誇形丼飯。魚生擺放整齊,馬刀貝三片,左口魚邊約五片,魚蓉份量不少,配上京蔥粒,都好豐富。飯量適中,酣味不強烈,帶少許黏性,質素還好。魚生新鮮,馬刀貝爽口,左口魚邊一直係我最愛,輕輕炙燒過,魚油豐富,連個飯都好香。吞拿魚蓉中規中矩,無渣但味淡。
辣三文魚壽司 $28、芝士蟹籽壽司 $32
點左兩客壽司過下口癮,一上枱即食,紫菜脆口,料亦都足。
餐牌: