2019-05-01
小慶祝浪漫摸杯底🥰失驚無事,男朋友想浪漫下,帶左我黎棉登徑呢間酒廊,食下晚餐,摸下杯底,浪漫下,傾下計。酒廊係响地牢既,向下行,彷彿置身另一地方,同外界吵鬧嘅環境完全唔一樣。落到去有好多張Bar枱,仲有張枱玩beer pong。呢到設計成個英倫感覺,再入啲森林咁,成個感覺寧靜,舒服同令人好放鬆。餐廳有幾枱都坐滿人,但係因為環境大所以都唔嘈。有好多特色cocktail,但見到其他人有點煙燻既酒, 於是就ORDER 左試下。我地分別叫咗Gold Smoke同埋Smoke In Your Eye。Gold Smoke Gold Smoke係用壺另上蘋果汁,侍應建議可以先聞一下,以Bacadi Oro作底酒,個煙燻味真係對我黎講都幾勁下,Orange bitter就以滴管黎控制濃度,都幾好飲,幾特別。Smoke In Your Eye今次我地準備好相機先叫侍應揭開杯蓋,勁多煙攻出黎🤣,呢杯好岩女仔似,甜甜果汁味,因為荔枝肉釀入果汁冰球中,冰球融化得越多,果味就越濃郁。周時仲可以篤果汁冰黎食~豪華芝士拼盤之後我地ORDER左個cheese platter芝士拼盤,對於芝士控黎講,正到暈!有四款芝
落到去有好多張Bar枱,仲有張枱玩beer pong。
餐廳有幾枱都坐滿人,但係因為環境大所以都唔嘈。
Gold Smoke
Smoke In Your Eye
豪華芝士拼盤
之後我地ORDER左個cheese platter芝士拼盤,對於芝士控黎講,正到暈!有四款芝士,車打軟芝士、comte硬芝士、mimolette硬芝士同藍芝士。 濃、咸 、淡 、有咬口,果然稱得上豪華芝士拼盤,覺得濃味可以點蜜糖同配青提咁食。
自家製蟹肉脆燒賣
蟹肉脆燒賣好正!面層鋪咗魚子,脆皮包住成舊都係蟹肉!皮好脆,內裡蟹肉勁多勁鮮,啖啖肉,簡單調味,帶出蟹肉嘅鮮味!所以食一舊係完全唔夠嘅!🤤
低溫慢煮雞胸配中式腐乳意大利薯仔麵團
雞胸肉好味,慢煮威力令到雞胸好入味,一啲都唔會鞋口,仲有啲嫩。薯仔麵團口感煙韌,加埋腐乳原來都幾特別。
我最鍾意呢一個,黑毛豬腩肉,皮好厚同脆口,肉好香,有少少肥膏不過一啲都唔會油膩。平時都係食黑毛豬肉,好少連埋皮食,所以唔錯,幾特別!
意大利飯煮得岩岩好,撈埋奶油,加埋碟豆花,加埋豬腩肉食,一流。
覺得廚師煮嘢食好有心機,有heart,嘢食配搭得好好唔似出邊普通西餐廳!