今朝買個早餐俾小朋友食,見佢有蕃茄螺絲粉喎,啱晒小朋友啦,點知一俾小朋友食👶🏼「嘩,好辣呀!」👩🏻「吓,蕃茄螺絲粉點會辣呀?」👶🏼「真係好辣呀!」我地即刻試下啦👩🏻「嘩,真係好辣呀?仲辣過辣椒醫?」👨🏻「嘩,咁辣我都食唔到呀」咁我即刻打落去問下啦👨🏻「想問吓你個蕃茄螺絲粉辣架咩」👩🏽‍🍳「係辣架喎,蕃茄湯吖嘛,我地落左tabasco」👨🏻「吓,你冇話係辣喎」👩🏽‍🍳「咁我地用羅湯係辣架嘛」(佢真係講「羅湯」,唔係講「羅宋湯」)👨🏻「咁你要寫明吖嘛,等我仲買俾小朋友食」👩🏽‍🍳「唉,阿老細你自己搞掂佢喇」👨🏽‍🍳「咁我地個蕃茄湯係辣架嘛,個個都知啦」👨🏻「咁你冇寫我又點知呢?等我仲買俾小朋友食」👨🏼‍🍳「咁我又點知你買俾小朋友食啫,你講吖嘛」👨🏻「你唔寫又點知係辣呢」👨🏽‍🍳「咁個個都知係你唔知」👨🏻「第一次幫襯又點會知」👨🏽‍🍳「咁咪係囉,你第一次幫襯嘛」👨🏻「咁你冇寫辣我又點知,得啦,咁以後唔會幫襯你啦」👨🏽‍🍳「你咪唔好幫襯囉」請問各位高人個餐牌邊度有寫用羅宋湯,邊度有寫個蕃茄湯係辣呢?如果想食Tabasco螺絲粉,真心推介你去,不過記得問清楚係咪辣先喎,陣間佢又轉左唔辣又話你冇講
👶🏼「嘩,好辣呀!」
👩🏻「吓,蕃茄螺絲粉點會辣呀?」
👶🏼「真係好辣呀!」
我地即刻試下啦
👩🏻「嘩,真係好辣呀?仲辣過辣椒醫?」
👨🏻「嘩,咁辣我都食唔到呀」
咁我即刻打落去問下啦
👨🏻「想問吓你個蕃茄螺絲粉辣架咩」
👩🏽‍🍳「係辣架喎,蕃茄湯吖嘛,我地落左tabasco」
👨🏻「吓,你冇話係辣喎」
👨🏻「咁你要寫明吖嘛,等我仲買俾小朋友食」
👩🏽‍🍳「唉,阿老細你自己搞掂佢喇」
👨🏽‍🍳「咁我地個蕃茄湯係辣架嘛,個個都知啦」
👨🏻「咁你冇寫我又點知呢?等我仲買俾小朋友食」
👨🏼‍🍳「咁我又點知你買俾小朋友食啫,你講吖嘛」
👨🏻「你唔寫又點知係辣呢」
👨🏽‍🍳「咁個個都知係你唔知」
👨🏻「第一次幫襯又點會知」
👨🏽‍🍳「咁咪係囉,你第一次幫襯嘛」
👨🏻「咁你冇寫辣我又點知,得啦,咁以後唔會幫襯你啦」
👨🏽‍🍳「你咪唔好幫襯囉」
如果想食Tabasco螺絲粉,真心推介你去,不過記得問清楚係咪辣先喎,陣間佢又轉左唔辣又話你冇講架喇。
TakeAway