2018-03-03 178 views
我細細個就住喺西環堅尼地城,從來喺西環嘅食肆都係小店形式,食客通常都係附近嘅鄰居、一家大細光顧比較多。係大概10年前左右,屋企附近出現咗一間買糖水/甜品嘅小店,仲成日會出現人龍,食客通常係慕名而來(而不只是附近嘅鄰居),呢個就係我對「小甜谷」嘅印象。但係而家喺銅鑼灣嘅呢一間「小甜谷」又點只得糖水甜品咁簡單呢!地點方面:由於佢只係離地鐵站5至10分鐘路程,而且店舖門面好大,好容易就可以搵到。食肆環境:以白色嘅牆身配以白色雲石嘅小圓枱,同埋木櫈和木地板,俾人有一種簡約、休閑、舒服嘅感覺。食物方面:種類有好多無論係All day breakfast 、pasta、risotto...... 當然唔少得糖水/甜品啦。除咗食物之外,飲品嘅選擇都特別多!除咗好普通嘅咖啡奶茶,佢仲有沙冰、冰茶、特飲同埋神奇果汁(即係原個鮮榨果汁,仲要連殼上)是次晚餐我只係可以試到部份,所以有更多嘅原因比我下次同其他朋友再嚟過😅