2019-11-03
呢間真係間時光倒流既小品店,價錢真係好難想像咁抵食,可以做到平靚正既中式餐廳宜家真係買少見少了.海南雞飯平身見佢咁平都唔expact得咁多但見入到黎既人個個都點好似又心郁郁就點左.海南雞起晒骨啱晒我呢d懶入,以$38黎講真係超出預期,雞肉有層啫喱食落好嫩滑得黎食落又唔會死實實又無雪味而且帶少少咸香味.雞油飯唔油膩飲煮得粒粒分明帶淡淡香茅味.杏汁白肺湯呢個杏汁真係不得了,未見過過一個杏汁湯可以杰到好似杏仁糊咁濃郁.未飲已經聞到好香既杏仁味,飲落帶少少沙沙地杏仁蓉,白肺切成細細粒爽彈唔腥.豉椒炒蟶子,蟶子份量好多唔會殼多過肉粒粒真材實料,蟶子彈牙無沙食落好嫩口又唔會有渣.椒鹽墨魚咀好酥鬆唔同既係佢咬落外層好多微細既氣泡所以越咬越脆卜卜好似食緊爆炸糖咁不停係口中炸開.內裏墨魚咀唔會好韌無過火.蒜蓉通菜平時出街食炒菜真係晒唔抵,又貴份量又少.但呢到$48真係比足仲有凸比你,通菜夠嫩無渣食落脆口唔會好老.就算上左枱一陣都唔會變黃.