間唔中就會心郁郁想食生蠔海鮮,今次去咗近期好多朋友推介嘅蠔灣嘅尖沙咀分店。嚟到呢度梗係要試吓佢嘅自選生蠔海鮮拼盤,打開餐牌樣樣都好吸引,淨係生蠔已經有十幾款法國生蠔同十幾款其他國家嘅生蠔可以揀,其他海鮮有龍蝦、蟹、海膽、赤貝、帶子等,經過一輪篩選,我哋揀咗:Tia Maraa Pearl $36@Speciales Lambert-No.1 $52@Namibia (West Africa) $39@Krystale $42@Pousse en Claire $42@北海道活赤貝 $78北海道帶子$38活龍蝦套餐$688-套餐包括: -龍蝦刺身 -龍蝦湯兩碗 -燴龍蝦意大利飯House White $78個拼盤真係發住光咁上㗎,海鮮色澤亮麗,非常吸睛!店主好細心咁教我地食海鮮同生蠔嘅次序,以確保用最好嘅味覺去品嚐海鮮。首先食龍蝦🦞刺身,WOW~龍蝦鮮味十足口感有彈性,點少少豉油同Wasabi食剛剛好。跟住到帶子刺身,帶子質感有彈性,味道鮮味甘甜。跟住到好新鮮嘅赤貝,最鍾意赤貝外脆內嫰嘅口感,活赤貝海水味特別濃郁。跟住就開始食生蠔🦪,由淡至濃順序品嚐,生蠔外型大隻飽滿,肉質肥美,由淡味清

Tia Maraa Pearl $36@
-龍蝦湯兩碗
-燴龍蝦意大利飯
House White $78

生蠔海鮮拼盤
首先食龍蝦🦞刺身,WOW~龍蝦鮮味十足口感有彈性,點少少豉油同Wasabi食剛剛好。跟住到帶子刺身,帶子質感有彈性,味道鮮味甘甜。跟住到好新鮮嘅赤貝,最鍾意赤貝外脆內嫰嘅口感,活赤貝海水味特別濃郁。跟住就開始食生蠔🦪,由淡至濃順序品嚐,生蠔外型大隻飽滿,肉質肥美,由淡味清甜開始食到去重礦物味就可以品嚐到每隻蠔都有嘅獨特餘韻。如果唔清楚點樣嘅配搭最啱自己口味可以問吓店員,我見每一檯落單佢地都好耐心咁比意見。
龍蝦刺身

食完冷盤飲返個龍蝦湯剛剛好,龍蝦湯質感濃稠、口感豐富、啖啖鮮甜,值得一讚係溫度夠晒熱份量又足,飲完已經七成飽了。
龍蝦湯

最後上埋個燴龍蝦意大利飯,每粒意大利飯都被好濃郁嘅龍蝦汁包住,唔會好杰身,亦唔會膩,鮮味十足,為呢一頓海鮮餐畫上完美嘅句號。
燴龍蝦意大利飯

整體嚟講對食物嘅質素非常滿意,下次海鮮癮起會再去試吓唔同口味嘅蠔同想試下海膽。平日嘅晚上見到有客人walk in 都安排唔到座位,大家如果想去試嘅話記得先訂位呀!

2021-09-08
$700 (Dinner)
生蠔海鮮拼盤
龍蝦刺身