2021-10-27
❀ 泰Grill #尖沙咀 ❀❗尖沙咀新開張打卡foodcourt 內藏抵食泰國菜❗——————————————————最近喺尖沙咀厚福街附近開咗間新嘅food court ,裝修帶有異國風情,而且服務態度都接近餐廳水準,行過絕對唔會覺得係food court,比起一般嘅更加舒適😆同平時今次挑選左當中嘅泰國菜,一入門口就見到。串燒係一向佢哋嘅拿手,而主菜就專誠聘請泰國廚師主理😆。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 青咖喱雞肉飯 $65 (3.8/5)青咖喱汁甜甜地唔會太辣,我覺得比起一般嘅咖喱稀🙈但味道尚算香濃,用嚟配飯都唔錯,不過就有少少變咗湯飯咁。當中嘅雞肉就係雞柳,所以都滑身嘅,不過份量就唔算好多,呢個價錢算係咁👌🏻。.☞ 肉碎生菜包配蒜蓉包 $68 (4/5)肉碎炒得幾香口,都有少少辣,唔食得辣嘅未必接受到,但我自己就幾鍾意❤️。特別會配埋蒜蓉包,幾好食。.☞ 串燒 $48/3 (3.7/5)三款串燒分別可以任選豬、牛、雞,一次過滿足你三個願望😆。可能嗰日唔係太好彩,牛肉真係比較韌,不過豬肉同雞肉就還好。最正係配上濃郁嘅沙嗲醬,充滿花生粒非常之香。唔鍾意沙嗲醬嘅都可以選擇佢哋嘅泰式酸辣汁。.☞ 汁
❗尖沙咀新開張打卡foodcourt 內藏抵食泰國菜❗
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 青咖喱雞肉飯 $65 (3.8/5)
☞ 肉碎生菜包配蒜蓉包 $68 (4/5)
特別會配埋蒜蓉包,幾好食。
☞ 串燒 $48/3 (3.7/5)
三款串燒分別可以任選豬、牛、雞,一次過滿足你三個願望😆。
可能嗰日唔係太好彩,牛肉真係比較韌,不過豬肉同雞肉就還好。
最正係配上濃郁嘅沙嗲醬,充滿花生粒非常之香。
唔鍾意沙嗲醬嘅都可以選擇佢哋嘅泰式酸辣汁。
☞ 汁燒魷魚鬚 $98 (4/5)
係我全晚最欣賞嘅一道菜😻!
魷魚夠晒彈牙,唔乾身。
表面有啲烤焦嘅香氣,本來已經有鹹香,再配埋酸辣汁,夠晒惹味。
☞ 豬頸肉 $68 (3.7/5)
豬頸肉就正常發揮,始終呢啲肥膩嘅部位都好難唔好食🤣。
☞ 牛仔骨 $45 (3.8/5)
呢個就甜甜地,肉質都算腍,還好。
——————————————————
✨整體味道: 3.8/5
✨環境裝修: 3.8/5
✨服務態度:3.8/5
✨性價比: 4.2/5
✨再訪興趣: 3.5/5
💞整體來講
呢個foodcourt真係幾靚,喺門口打個卡都唔錯🥰而內裏嘅呢一間泰國菜味道不過不失,但勝在價錢實惠,食個快飯都可以。