2023-06-01
上星期係ig見到尖沙咀新開咗呢間omakase 價錢相對相宜啲 lunch由$380就有🫶🏻 餐廳係海防道 幾方便 門面以日本庭園設計 靚🎍 我個日仲有welcome drink 🍶 午 15品 $588免付 🥗沖繩水雲又名海髮菜 佢好幼滑 配上酸汁 更為開胃😚🥗燒螢光魷魚螢光魷魚經過輕輕燒過 表面帶少少焦香🦑 螢光魷魚有好多膏 好香口🥚茶碗蒸刺身三品🐟蜜柑鯛師傅仲show埋蜜甘鯛嘅身份證俾我睇😆 因為蜜柑鯛嘅飼料係蜜柑果皮 所以魚肉會有少少蜜柑味~ 但師傅今次用酸汁啫喱配製 所以較搶 但幾fresh 啱夏天食🐙北海道活八爪魚吸管一般好少見到淨吸管 估唔到佢口感爽口 邊邊位置就比較軟身 同時可以食到2份口感🐙北海道活八爪魚八爪魚好軟冧 師傅加上竹炭鹽同青檸碎 更出八爪魚鮮甜😋🐙象拔蚌日本象拔蚌亦叫海松貝 好爽口 充滿貝類海產嘅甜!🐟鰹魚用咗稻燒方法 鰹魚保持軟嫩質感 同魚香~ 再加上芽蒽 唔會搶晒啲味亦令味道更多樣化🥘煮物 - 香煎馬友壽司6貫🍣赤蝦 藍澳龍 仲軟身第一次一次過雙蝦 上面係藍澳龍蝦刺身 下面係赤蝦刺身🦐🦐 藍澳龍蝦會較軟身 令赤蝦顯爽口啲~ 師傅特別提到用山形縣米同靚赤
午 15品 $588 免付
🥗沖繩水雲
又名海髮菜 佢好幼滑 配上酸汁 更為開胃😚
🥗燒螢光魷魚
🥚茶碗蒸 刺身三品
🐟蜜柑鯛
師傅仲show埋蜜甘鯛嘅身份證俾我睇😆 因為蜜柑鯛嘅飼料係蜜柑果皮 所以魚肉會有少少蜜柑味~ 但師傅今次用酸汁啫喱配製 所以較搶 但幾fresh 啱夏天食 🐙北海道活八爪魚吸管
🐙北海道活八爪魚
八爪魚好軟冧 師傅加上竹炭鹽同青檸碎 更出八爪魚鮮甜😋
🐙象拔蚌
日本象拔蚌亦叫海松貝 好爽口 充滿貝類海產嘅甜! 🐟鰹魚
用咗稻燒方法 鰹魚保持軟嫩質感 同魚香~ 再加上芽蒽 唔會搶晒啲味亦令味道更多樣化 🥘煮物 - 香煎馬友 壽司6貫
🍣赤蝦 藍澳龍 仲軟身
第一次一次過雙蝦 上面係藍澳龍蝦刺身 下面係赤蝦刺身🦐🦐 藍澳龍蝦會較軟身 令赤蝦顯爽口啲~ 師傅特別提到用山形縣米同靚赤醋打成壽司飯 成本一啲都唔低 口感煙韌 味道濕度達致平衡👏🏻 🍣池魚
池魚好軟嫩 魚油豐富😉 師傅輕輕加蒽碎作點綴 靚咗又可以提鮮 🍣熟成九日吞拿魚
熟成吞拿魚亦充滿光澤 吞拿魚同壽司飯中間有少少芝麻 更出魚味😗 而熟成吞拿魚質感相對比一般吞拿魚實啲 🍣熟成大拖羅tuna
係呢個omakase嘅重中之重💕 師傅係拖羅表面掃上少少醬油 拖羅油脂分布平均 入口有少少即化 好軟身亦冇筋 🍣小肌魚
江戶前壽司代表 小肌魚本身好多細骨 一啲都唔易整 好考功夫🫶🏻 師傅處理同經過醃製後 帶走腥味 更顯魚鮮味 🍣三文魚籽
最後一道壽司~ 師傅係壽司飯上加上三文魚籽 三文魚籽鮮甜 因為冇用紫菜包 反而更突顯壽司飯嘅香味同煙韌感👍🏻 🍜湯烏冬
係白雪雪嘅魚湯🥰 魚湯味道鮮甜又濃郁 同之前食嘅刺身同壽司好夾 我最後飲曬啲湯 🍰 甜品
是日甜品係紅豆抹茶蕨餅😆 我好鍾意食蕨餅 蕨餅帶點煙韌 沾上抹茶粉真係好正 -上 inline booking訂位同俾訂金 幾方便💕