2022-06-10
星級川菜名廚- 陳啟德「德哥」師傅,知道佢首次同「點一龍」合作,炮製以「川味」為主題嘅11道特色川菜。 專登約都鍾意食辣嘢同川菜嘅朋友來「點一龍」來捧場試試。餐廳設計以中國紅為主題,中間有個好大嘅紅色中式燈籠大燈同屏風, 設計時尚高貴,充滿中國古典風。 餐廳樓底高,好有空間咁,同朋友傾偈唔會比隔籬位聽到。 今次試咗6款「川味」菜式,唔同嘅餸配搭唔同嘅辣度。 辣得過癮!由前菜、主菜到點甜, 價錢由最低$38去到最高嘅$148,價錢相當親民。夫妻肺片($88)廚師刀工非常厲害可以切到牛肚同牛舌都非常之薄,肉質爽嫩彈牙,好吸辣椒汁嘅味。麻辣味道超出,辣度正常唔會搶咗牛嘅味道。水煮牛肉 ($148)辣到中間,麻味唔算太強烈。牛肉片感覺用發粉嗱過。 所以牛肉片發到比較脹。 唔算太入味,牛肉同辣椒油發開左。水煮牛肉入面,伴有好多有牙嘅黃豆作配菜。用來作清熱解毒返牛肉同辣椒。滋味酸菜魚 ($148)平時食開酸菜魚都係用新鮮魚片或者桂花魚來製作。而該店嘅酸菜魚係用龍利柳來製作。有豆卜、芽菜、酸菜、蒜頭、乾辣椒、花椒、芫荽作湯底,非常惹味。我自己都係比較喜歡用新鮮魚片或者桂花魚來做酸菜魚。重慶口水雞($
夫妻肺片($88)
水煮牛肉 ($148)
滋味酸菜魚 ($148)
重慶口水雞($118)
雞肉脂肪多過肉,食落去口感好似啫喱。皮爽,肉滑。 淋上熱辣辣嘅紅油喺口水雞表面,加點色彩,紅中帶黃。整條菜,如唔想食太辣,可以唔將口水雞掂紅油。
馳名擔擔面($68)
麵條拉到好幼,好爽口彈牙。 湯底少少花生味,加入芝麻同花辣油作湯底,辣度適中。 冇四川擔擔麵嗰種超濃同勁辣嘅感覺,比較淡味。
紅糖糍粑 ($38)
第一次食呢一個甜品,原來係四川嘅傳統小吃。 外型似豆卜, 用糯米粉以慢火炸到外脆內軟,加入紅糖同黃豆粉一齊食,感覺新鮮。