2022-09-23
今日嚟到尖沙咀iSquare食川菜,呢間川菜真係超人氣啊唔單止嘢食高質,仲可以望到維港海景啊,佢哋嘅菜式都唔算太貴都係一般中菜價錢,但個環境真係非常之好氣氛都好唔錯,平日夜晚佢都滿晒座,咁就知究竟有幾出名同埋幾好食啦🫢🫖八寶茶 (7/10)入面有玄米杞子菊花,好多料,飲落去幾香有少少回甘,美中不足就係越沖越淡。🍴南充酸菜桂花魚 $488 2-3人份 (9.5/10) 另收加一看到一大盆新鮮的酸菜魚例牌都超級大兜,覺得可以3-4人食🤣有好多去骨魚片,酸菜辣椒同埋薯粉!新鮮桂花魚片切得比較厚身,肉質非常滑,好香濃嘅魚味,食得出有鮮味!魚肉食到一塊塊係新鮮魚先會有!酸菜湯以湯底以上湯熬製,加入四川正宗老壇酸菜(老壇酸菜把大白菜及辣椒等配料放在士壇内以泉水自然發酵而成),味道鹹酸,微微辣,非常之香口,酸菜口感好爽好嫩,好有鮮味!薯粉非常多好軟滑吸汁!真係我食過咁多間最好食最高質嘅酸菜魚!🍴孜然香酥羊腩 $238 (9/10) 另收加一炸到超級香脆,羊味非常濃郁,肉質好淋,仲有帶有少少油脂,油潤嫩滑,食落有油香,但唔會太油膩,個汁用咗辣椒蒜蓉黑醋去調,可以去油膩,好好食!🍓拔絲士多啤梨 $168
🫖八寶茶 (7/10)
🍴孜然香酥羊腩 $238 (9/10) 另收加一
🍓拔絲士多啤梨 $168 (8/10) 另收加一
造型打卡,非常加分,佢全部都係糖絲好靚,真係要有好好嘅功夫先拉到咁多糖絲,甜甜地好香麥芽味!糖絲係好香脆一絲絲,有少少吉口,好有口感!士多啤梨出面,包咗一層糖膠,非常香脆士多啤梨嘅酸甜中和左個甜味幾好食嘅!食得多有少少膩,多人share會開心啲😆
推薦指數: 9/10
呢度嘅菜式唔係正宗好辣嗰隻川菜,佢都配合左香港人嘅口味變得溫和少少,食都冇咁辛苦,個人唔算太食得辣,但又鍾意食少少辣過吓癮,真係覺得呢間川菜好唔錯,服務態度好好食物環境都好高質,又可以慢慢坐一路望維港夜景一路食飯,非常之推薦呀!