2022-09-06
開學季梗係要介紹返D糖水比大家啦 等大家食完飯或者放完學之後可以小聚下繼續吹水~呢間就係位於尖沙咀旺市 美食厚福街!同類似嘅品牌鮮芋仙差唔多 呢間嚐仙都係食芋圓甜品為主 另外都有台式手搖飲品 最出名係佢個芋泥同刨冰啦🫶🏻🍨雙芋紫米紅豆湯小丸子💰53入面有芋泥 芋圓 珍珠 仲有我好想試嘅紫米同紅豆湯!呢個小丸子系列真係好多料 其他雙芋系列只會有珍珠同芋圓但係呢隻就仲有小丸子!同埋湯底都唔會係普通紅豆湯 而係黏厚嘅紫米+紅豆+仙草 整體口感大加分!芋泥雖然係特色賣點 但係應該真係好天然 冇甜味只有芋泥香味 芋圓有三隻 紫色係芋頭 黃色分別係南瓜同蕃薯 煙韌度好夠 而且味道又啱啱好甜 唔會話淡而無味!珍珠就浸過糖水來 但係都甜度合適 小丸子都好有韌勁 煮得好透夠淋 仙草薄薄地滑嘟嘟 可以見到圖二蓋係芋泥上面嘅唔係焦糖而係仙草!紫米好少係芋泥產品入面出現 其實口感真係好正😭層次豐富左好多🍨招牌燒仙草💰48呢個入面就比較經典啦 有芋圓 芋泥 珍珠 紅豆開始會以為芋泥係粒雪糕🤣佢挖得真係圓碌碌咁 但係都係一樣 太天然🤭表面有好多仙草 要撩開先可以見到芋圓同其他料 而紅豆全部都係軟糯又夠甜嘅紅豆蓉咁
🍨雙芋紫米紅豆湯小丸子
💰53
🍨招牌燒仙草
💰48
呢個入面就比較經典啦 有芋圓 芋泥 珍珠 紅豆
開始會以為芋泥係粒雪糕🤣佢挖得真係圓碌碌咁 但係都係一樣 太天然🤭表面有好多仙草 要撩開先可以見到芋圓同其他料 而紅豆全部都係軟糯又夠甜嘅紅豆蓉咁濟 不過都有粒粒口感!
要我推薦嘅話都係呢個小丸子紫米紅豆湯 咩小料都有🥺 覺得黃金地瓜泥可能會好食過芋泥 因為地瓜自己都帶有甜味 另外都會想試下呢度嘅牛奶冰~ 不過鋪位唔大 同frd人少少就要係度吹下水食下糖水啦~
📌 嚐仙 (尖沙咀)
尖沙咀金馬倫道19A號地舖