開完會放工即刻落去尖沙咀happy hour飲返杯,喺附近赫德道見到有間新開嘅火鍋店「後宮」,主打多款特色鍋底,我同同事一眼就睇中佢個椰子雞鍋,天氣咁凍打邊爐就最適合不過😌店家原來仲有兩間VIP房,可以一邊唱K一邊打邊爐,啱晒成大班朋友chill返晚🎤海南椰子文昌雞鍋必點👍🏻店員會先送上一整隻新鮮嘅文昌雞,文昌雞皮下脂肪較少,雞皮口感Q彈,肉質亦比其他雞更結實,用黎做打邊爐湯底最適合,將隻雞加入湯底煲滾後先飲一碗清甜嘅椰子雞湯,湯底材料非常豐富,加入大量椰肉、枸杞、紅棗,滋補又養身😋另外,店員仲會附上一個新鮮嘅椰青,飲完湯之後就可以加入椰青水打邊爐,因為呢個湯底特別清甜,更加能夠帶出火鍋配料原有嘅味道五花趾牛肉我地揀咗五花趾,係牛嘅根腱部位,根肉相連,肉質緊致,較脆嫩有嚼勁,脂肪比例相對較少但肉味香濃,放入湯底輕輕淥幾下就已經食得,咁高質嘅牛肉配上椰子雞湯更加能突顯牛肉嘅鮮味美國特級梅花豬大大片嘅梅花豬,脂肪比例適中,入口完全唔會覺得肥膩,反而係香而不膩,肉質鮮嫩口感軟稔,推介👍🏻鮮蝦丸粒粒都圓轆轆大大粒,以手打嘅蝦丸非常爽口彈牙,咬落去仲食到啖啖嘅鮮蝦肉,味道鮮甜秘製牛肉餃店家特色嘅

海南椰子文昌雞鍋

五花趾

美國特級梅花豬

鮮蝦丸

秘製牛肉餃
店家特色嘅招牌牛肉餃,皮薄滑溜餡料飽滿,牛肉饀夠晒入味又juicy,超讚🤩

炸午餐肉
外脆內軟,即叫即炸,放入湯度淥幾秒就更加好食😋

📍後宮 (尖沙咀)
尖沙咀赫德道4號The Hart地庫

人均消費:$500