2018-01-21
一肚氣,以後唔會再幫襯😤本身係幾鍾意呢間冷麵嘅味道同配料,而我同我bf有時去葵廣掃街都會間中幫襯。今日再去買佢個麻辣三寶麵,之前好多時女人整係唔會問要咩醬。今日係男人整,佢D態度簡直不知所謂:bf: 麻辣三寶,要雞腎雲耳牛柏葉男:要咩醬bf: ...? (我企响bf旁,我地都dead air 咗2秒,心諗平時冇問嫁wor)男: (示意旁邊個牌) 6款,第一次黎食?(態度串串共)我:(忍唔住出聲)唔係,我地之前都黎食過嫁,之前冇問要咩醬男:咁你一定係食隔離嗰間我:(同bf輕聲)我自己食開邊間唔會唔知囉。。。我地冇同佢爭論,之後男人就話一係做麻醬,我地都廢時同佢嘈就話是但。點知男人賤格到問女人(我地有冇幫襯過之類),我見女人响布簾探頭望一望我地,跟住男人就話:哦間唔中幫襯之嘛。。。我心諗乜料呀,難道我要日日黎幫襯先得嫁?!之前女人冇問,我唔知自己平時食嘅味係咩醬就係我有問題?!! 都幾好笑!! 我本身想話返佢,但bf想息事寧人我就冇出聲!!點知臨走男人無啦啦串串共咁同我bf講多謝老細,仲拎左佢冰櫃上一包大陸cheap cheap糖夾硬塞入我bf件長袖衛衣個袖口度!!話送嘅!佢係夾硬扯開bf
bf: 麻辣三寶,要雞腎雲耳牛柏葉
男:要咩醬
男: (示意旁邊個牌) 6款,第一次黎食?(態度串串共)
我:(忍唔住出聲)唔係,我地之前都黎食過嫁,之前冇問要咩醬
男:咁你一定係食隔離嗰間
我:(同bf輕聲)我自己食開邊間唔會唔知囉。。。
點知臨走男人無啦啦串串共咁同我bf講多謝老細,仲拎左佢冰櫃上一包大陸cheap cheap糖夾硬塞入我bf件長袖衛衣個袖口度!!話送嘅!佢係夾硬扯開bf件衫攝入去,我同bf都呆咗!!點解可以禁無禮貌?! 以為送包爛鬼糖我地就唔嬲?!
其實如果咁唔想做生意,可以關門唔做嫁! 我黎幫襯做乜無啦啦要受氣!又要D客熟讀有咩配菜同醬汁,答遲2秒或者問多2句就黑面! 葵廣大把同類野食,食客有大把選擇! 就算你做到幾好食,服務態度差劣真係冇下次!!!