今日星期五又係一星期工作最後一日,我同另一半慣常無特別都會出去食,今日都唔例外啦,收工經過西九龍中心知道呢排有間舖頭執咗,咪諗住睇下有無的新小店可以幫襯下,行咗一陣發覺原來唔止8樓喎,係6樓都仲有一個小Food Court,入面有幾間小店,而且發現有一間係食尼泊爾菜嘅餐廳 ,就睇下入面有咩食啦。佢個餐牌款式唔少 ,有部份仲好似有其他國家嘅特色菜,見個老闆係外國人就撩佢傾幾句,原來佢呢間係新開嘅尼泊爾Fusion菜,有部份都係參照其他國家嘅菜式加以改良,所以都幾受歡迎。我同另一半企咗一陣都見到都有好多食客幫襯,最後我哋就即管試一試,咁就簡簡單單叫咗三款食品,由於另一半食得唔多嘢,所以就叫咗個蒸餃子而我就叫咗個雞扒飯,老細就推介個水牛城雞翼配薯條俾我哋,一於就咁啦。同老細傾開計先發現呢度嘅Fusion菜醬汁同配料都有尼泊爾嘅風味再改良而成,所以都可以食到該國國家嘅口味。等咗15分鐘左右,所有食物終於都上枱喇~ 上枱喇~首先第一款就係水牛城雞翼配炸薯條,香噴噴見到都流晒口水,我果然都仲係鍾意食啲熱氣嘢...... 佢嘅水牛城雞翼大大隻好飽滿,個醬汁有少少辣而且濃稠,再配合即叫即炸嘅波浪薯條外

,就睇下入面有咩食啦。
佢個餐牌款式唔少

首先第一款就係水牛城雞翼配炸薯條
,個醬汁有少少辣而且濃稠,再配合即叫即炸嘅波浪薯條外脆內軟,成碟好豐富又滿足,比較金拱門啲薯條質素高好多!!! 淨係呢碟已經好有驚喜。其後到蒸餃子
,就咁睇賣相佢係同小籠包係一啲分別都無
,唯一唔同嘅就係器皿同埋個醬汁唔係中式嘅,見入面嘅餡料亦都係差不多,有肉碎再加啲素菜,而佢個醬汁都幾好味,咬開佢肉汁都非常豐富
,一齊食居然有另一種嘅風味出咗嚟,味道都幾特別,好唔錯,最後另一半都食晒...... 最後到呢一個雞扒飯
,雖然簡單形容就係雞扒飯,但係比較普通餐廳嘅雞扒飯嚟講佢呢間相當有誠意而且質素好好,因為佢雞扒喺烹煮之前有醃製過好有BBQ風味
,皮脆肉嫩非常入味而且配合洋蔥汁食,呢個飯完全好過好多雞扒頹飯,呢款真係必試!!!
依家西九龍中心環境質素好咗,而且開咗好多小店,整體上食物質素又提高咗,呢間亦都係其中一間可以選擇嘅,不過如果堂食嘅早少少去會好啲
,因為始終咁多食店人流絡繹不絕,想搵個位都要花啲心機。呢餐飯每人平均消費大約$70蚊,性價比嚟講係真係相當之抵食,而且試到其他國家嘅口味又真係好滿足。
2023-05-19
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$70 (Dinner)