2020-11-18
我放工諗住買半斤叉燒返屋企加送,入到去收銀同我講,叫我直接問斬叉燒嘅師傅。我同個男師父講要半斤叉燒,佢攞咗三舊叉燒落咗去電子磅嗰度,跟住人張飛仔叫我去交錢,我好快嘅速度交錢,轉個頭就見到師傅將三舊叉燒裏面嘅其中一舊抌返落去自己個盤嗰度,跟住斬俾我。我諗應該睇錯咗,跟住攞住盒野,覺得嗰盒野冇可能有半斤,因為隔離龍記我都成日幫襯。我出咗舖頭越嚟越唔憤氣,攞返盒叉燒入去同個收銀講,個收銀用咗佢自己嘅電子磅去磅一次,真係冇半斤。跟住佢就攞盒叉燒去個男師傅度,叫個師傅磅俾我睇,個師傅扮晒嘢,將盒叉燒放喺佢個砧板嗰度跟住加一舊叉燒落去,再磅,點知都冇半斤,跟住再攞返個盒落嚟去砧板度加第二舊,跟住就話有半斤啦,仲話比多我,”今次算啦”, 我頂你個肺,我唔介意俾錢,你唔好呃我,仲要講到係我唔啱,呢間咁嘅呃人舖頭,我唔會幫襯!維持返香港公正廉潔嘅精神!