2022-06-22 262 views
今日食頹餐下午茶,基本炒粉麵最易知道餐廳的實力,就叫個星洲炒米睇吓呢間街坊食堂嘅實力。下午茶 星洲炒米 $45上枱時慶幸見到唔係螢光色,正正常咖哩粉嘅黃色,外觀都唔錯,配料有大大舊叉燒條、蝦仁size都唔細,夾起時望落米粉算係爽身嘅。擺落口,有咖哩香味,但完全唔辣,由一個唔食得辣嘅人口中講完全唔辣,可想而知有幾唔辣。問侍應攞左辣椒油加味,多左份辣椒香,但都係繼續係唔辣,我放棄辣嘅追求了。配料OK,算多料,蝦亦爽口,無雪味,唔錯。不過個人覺得星洲炒米一定要乾身先好食,但呢碟實在太油,加上米粉嘅水粉,做唔到乾身嘅效果,第一、二啖食面層果d米粉尚可,但慢慢食到底,越食越油、越食越腍。下午茶包左杯餐飲,叫左熱朱古力,味係OK,正常嘅,但要先過到衞生呢一關,整個杯邊起晒漬,望到都已經…..明白屋邨茶餐廳嘅標準唔應該太苛求,所以自問真係覺得OK咪無問題囉。整體而言,價錢可以接受,食得飽,唔算十分難食。
下午茶 星洲炒米 $45

下午茶 星洲炒米

餐飲 熱朱古力

整體而言,價錢可以接受,食得飽,唔算十分難食。
2022-06-22
$50 (Tea)