2015-12-07 478 views
之前係facebook見到有新Tea Set,而且仲係用經典童話故事為題,我同朋友二話不說就打左去book位 今次Tea Set名為 Journey to the Wonderland下午茶 ($298/位),顧名思義係以愛麗絲夢遊仙鏡做主題 店員先會呈上一杯魔幻之茶"Drink me",係藍色嘅蝶豆花茶。只要加上蝴蝶香水樽嘅紐西蘭蘋果蜜,佢會變由藍色變成紫色架喇 味道淡淡,帶少少甜甜酸酸,開胃之餘又可以解膩 而且杯下低有兩朵永生花,仲有一隻蝴蝶係杯邊,的確幾夢幻 不過蝴蝶係許願卡黎架,寫完仲可以掛係牆!主解黎喇!有咸點有甜點。先有松露磨菇芝士火鍋,而且配料仲有好多款。有大大粒嘅帶子、爽口嘅雞尾酒蝦、仲有青口、煙三文魚同法國蝸牛,全部都好新鮮 當然唔少得有我好愛嘅紫薯、薯仔粒、巴馬火腿同車打芝士。食芝士火鍋前,要燒道魔法符同唸咒語!今次甜品以茉莉爲主題,Cupcake同紅心啤牌曲奇都有淡淡嘅茉莉花香,比較清新。仲要有"Eat Me"呢啲甘引誘嘅字,點忍手呢 而玫瑰朱古力係Raspberry味,甜甜酸酸幾特別。不過我自己就最中意"Eat Me"嘅Dark Choc

味道淡淡,帶少少甜甜酸酸,開胃之餘又可以解膩
而且杯下低有兩朵永生花,仲有一隻蝴蝶係杯邊,的確幾夢幻
不過蝴蝶係許願卡黎架,寫完仲可以掛係牆!
Drink Me
當然唔少得有我好愛嘅紫薯、薯仔粒、巴馬火腿同車打芝士。
食芝士火鍋前,要燒道魔法符同唸咒語!
松露磨菇芝士火鍋
而玫瑰朱古力係Raspberry味,甜甜酸酸幾特別。不過我自己就最中意"Eat Me"嘅Dark Chocolate,好香濃
仲有白兔仔、鹿仔馬卡龍,但最吸睛、最靚都係枝松露朱古力棒,因為閃令令
整體黎講,所以食物同飲品都好有心思。飲品可以變色,係近比較熱門
甜品整得好精緻,造型都會盡量同個主題有關,呢個最值得一讚
不過甜品多以馬卡龍、朱古力為主,味道會比較甜膩,希望下次會有更多嘅變化。
Drink Me
松露磨菇芝士火鍋