2017-01-25 941 views
作為西環嘅老街坊,睇住西環以前有好多出名老店,新中華, 德記..家樂…其中呢間 可可店都可謂西環人嘅集體回憶。雖然地鐵通車以後多咗好多西餐廳進駐,但可可店呢間小店我覺得依然係無可取代的。可可店別名:港大學生飯堂,次次嚟到都總會見到好多枱學生,開門入去,無人會serve你,哥哥仔會好串咁問: 要咩,跟住呢? 繼續啦…不過,感覺唔知點解好香港 haha! 去可可店,我同朋友都係會點佢地嘅小食,而除咗小食,呢度其實仲有小炒,麵食,套餐甜品…只要你講得出嘅宵夜良伴佢地都為各位夜鬼源源奉上~今次我同朋友都係點例牌: 腸粉加蛋,碗仔翅,蠔餅加魚旦1.先講煎腸粉加蛋:因為人流多,所以都係即叫即整,腸粉煎得香,加埋蛋無得輸!另外,食煎腸粉醬汁可以說是靈魂不可缺少,難得可可店甜醬可以任加,而麻醬香味亦濃,美中不足感覺味精比較濃....(是因為我下了太多醬吧?haha!) 2.碗仔翅:比起街邊嘅算比較有誠意,除咗基本冬菇,肉絲,仲有蛋花等等材料,都算CP值高。3.另外,仲有我最愛嘅蠔餅! 比起同區另一家,我覺得佢比較有誠意。蠔餅外貌好似薄撐,但一入口覺得煎得剛好唔會太油膩,蠔仔亦都唔少,誠意推薦!4.魚旦
作為西環嘅老街坊,睇住西環以前有好多出名老店,

只要你講得出嘅宵夜良伴佢地都為各位夜鬼源源奉上~

今次我同朋友都係點例牌:
腸粉加蛋,碗仔翅,蠔餅加魚旦

2.碗仔翅:

蠔仔亦都唔少,誠意推薦!

4.魚旦: 沒有太多comment, 因為是朋友點的! 咖哩汁不算太辣,啱晒食不到辣既我~
2017-01-20
  • 煎蠔餅