2021-10-07
星期六上左山頂玩,發覺疫情之下冇遊客得本地客,山頂既面貌都好似有好大轉變,講緊星期六既夜晚7點鐘,全部店舖都閂哂咁制,連食鋪好多都閂左,剩返幾間食鋪開,感慨以往有遊客既時候又鬧,到依加冇遊客既時候又感到不習慣,人就係相當矛盾。就剩返幾間食鋪之下,我地就選擇左一間台灣過江龍品嚐睇睇有咩特別。(好掛住去旅行去台灣呀….哭😭)同女朋友都想食拌麵唔想食湯麵,就剩返唔多選擇,最後我地叫左一樣既牛肉拌蝴蝶粉,只係味道唔同。蝴蝶粉比一般河粉粗,比較大張口感會比較飽滿。🐮安格斯牛肉麻醬拌蝴蝶粉 $98呢一碗真係比較劣質。上碟既麻醬好少同埋已經見到比較稀,配左一碗生雞蛋,專登問店員點樣食,店員叫我可以直接落埋去連麵一齊撈,結果個拌麵因為雞蛋同麻醬變左成灘水流流既野,非常之稀冇乜味道。失望!建議都係牛肉分開點啲生雞蛋,千祈唔好一齊撈!🐮安格斯牛肉麻辣拌蝴蝶粉 $98呢個個調味的確香口,少少辣味調上牛肉,又唔會太過遮蓋牛味,但說實話安格斯牛肉都知道係普通雪藏牛肉,牛肉口感好普通,不過不失,但總比麻醬口味好。🐮燒豬頸肉 $45豬頸肉係幾好食,煎得香口,皮酥肉滑。整體而言,如果呢間係一間普通既市區台式餐廳,我覺
🐮安格斯牛肉麻醬拌蝴蝶粉 $98
🐮安格斯牛肉麻辣拌蝴蝶粉 $98
🐮燒豬頸肉 $45
豬頸肉係幾好食,煎得香口,皮酥肉滑。
整體而言,如果呢間係一間普通既市區台式餐廳,我覺得可以接受,但呢間開係山頂,仲要吹噓台灣過江黎香港,收咁貴既價錢,名過其實,實在一啲都唔抵!
推薦程度 🌕🌕🌗🌑🌑