2016-10-28
天晴…我好鍾意食川式燒烤!以前香港比較難食到呢類型既燒烤!要食就要返大陸!其實好有風味!無論食物或者”環境”不過今時今日係香港就不難搵到呢類型既燒烤餐廳! 亦有好多都會加入日式元素係入面等食客多D選擇!雄記就係其中我覺得比較正宗既川式燒烤!我亦比較常去呢間!因為性價比比較高!*當然都會加入小小其他菜式滿足不同食客口味去雄記主打會點燒茄子,聖子,韭菜,燒饅頭,豆卜,雞翼!燒茄子,雄記做法相對地比好多餐廳做得好!燒得夠時間,茄子燒到夠”淋”夠爛!好多餐廳都做唔到!因為要夠爛夠淋需要幾長時間!聖子會碎上!好新鮮同唔貴!燒饅頭就好脆!同埋要試下豆卜,入面有芝士!如果狀態好會加多碗酸辣粉!味道就一定唔夠大陸好食!不過唔係成日去大陸!呢碗都可以止下咳!最緊要就係價錢相宜!不過就地方窄d同大油煙d!
去雄記主打會點燒茄子,聖子,韭菜,燒饅頭,豆卜,雞翼!
聖子會碎上!好新鮮同唔貴!
燒饅頭就好脆!同埋要試下豆卜,入面有芝士!
最緊要就係價錢相宜!不過就地方窄d同大油煙d!