2011-03-10 614 views
陪呀媽去長沙灣廣場整部壞左既高清錄影機 , 之後經過這間酒樓 , 面門普通 , 但媽媽喜歡飲茶 , 不用想 , 立即進去正值午市, 很多人 , 我們一坐下, 待應問完我地要咩茶, 即刻放低了一碟酸菜心知都要比錢啦, 唔梗要 , 照吃, 酸菜味道普通也是意料中事, 酸菜作為開胃菜, 也不會特特得去那裡一睇點心紙 , 嘩左一聲, 原來有點貴 !! 小點 14 , 中點19 , 大點26 , 特點30 , 頂點36 名苑 , 富臨魚港 , 東海都好像差不多價, 某些出名的酒家可能更平宜仲寫住 : 特價時段外賣盒每個 5 蚊 ! 心想是環保 , 還是有點串, 意思係下午茶早茶唔比拎走, 拎走得 ! 比5蚊啦 嗎?還有一張藍色午市特價點心紙, 上面有4樣特價點心+ 4樣飯(類似) , 媽媽說環境很漂亮想影幾張相, 影了2,3張相後, 就有待應走過來" 我地要收果張藍色特價紙了 , 因為要"節" 單了 " 凳未坐暖, 藍色點心紙就快要游走了我們急急看那4樣點心是什麼 , 其實也不太適合, 那就算了唔梗要 , 其他點心好吃就可以了, 點知 點心真係差到極點 ! 先講2樣比較似

一睇點心紙 , 嘩左一聲, 原來有點貴 !!
我們急急看那4樣點心是什麼 , 其實也不太適合, 那就算了
點心紙
先講2樣比較似樣 , 好味既點心 (好彩都仲有2個點心入得口)
白糖榚
風味白糖榚 小點 $14 :
做得很好, 只有微微微微酸 , 有點米香 , 有點彈牙 , 這個年代吃到不酸的白糖榚已經要偷笑了
奪獎南瓜酥
奪獎南瓜酥 中點 $19 :
一直期待它是如何的酥, 上台時賣相很精緻 , 但一口咬下去 , 原來係炸湯丸/ 羅米茲咁既質地 , 咁又何來叫做酥呢? 同酥有咩關係?!
皮是完全沒有南瓜味, 不油, 入面的芋容餡卻很滋味 , 不太甜, 份量剛剛好, 算是做得很不錯

地獄點心要來了 !!
流沙包
金沙流沙包 中點 $19 :
包身黃色 , 包子細得很, 比一個乓兵球大一點, 包是沒有彈性的, 挪開1/3 , 看不見它在流動, 只像一堆深黃的咸旦黃吉士 , 而且份量少得很 !
慶幸的是它有頗足夠的咸旦黃味, 已是不幸中的大幸
叉燒腸
叉燒太瘦多渣
蜜味叉燒腸 大點 $26 :
很難吃, 腸粉皮像我的面一樣"鞋" , 粗糙 ! 沒有米香 ! 入面的叉燒瘦得很, 有渣, 看上面的圖片就知了
韮菜果
香煎韮菜果 中點 $19 :
亦很難吃 ! 樣貌不似雲吞也不像水餃, 入面塞滿了韮菜 , 已經有一隻韮菜果皮爆開了 , 我和媽媽將韮菜果一放入口 , 即刻面有難色 , 然後在笑
韮菜不是韮菜味 , 不似普通韮菜的味道 , 然後慘出了一種難以形容的味道 , 我吐了出來, 我的媽媽說 : 都唔係韮菜既味
原來雞有雞味, 魚有魚味這個大道理對得很, 韮菜不是韮菜味的確難以接受
然後我們都沒有吃淨下來的韮菜果
馬豆榚
鮮奶馬豆榚 $10
為什麼這樣的甜品也會難吃, 天知道 , 你可以看見它的碟內已經有一攤水 , 淺水浸馬豆榚 , 它出水了
然後入口奶味只有丁點, 完全沒有奶香味道 , 馬豆也有點硬, 媽媽對我說 : 為什麼會這麼難吃, 你整的也應該比它好吃非常多

埋單近150元 , 6個這樣的點心 150蚊埋單, 貴嗎? 貴!
計計數 , 點心只值107蚊 , 有43蚊是茶及酸菜及加一 (已經沒有計醬了因為根本沒醬)

埋單後部長拿來了一碟8小杯的飯後茶, 他說 : " 試下我地既鐵觀音呀 " , 噢 有靚茶飲嗎?
嗅一下, 沒有甚麼茶味 , 深色, 一入口 , 苦過弟弟 , 原來是類似功夫茶 , 在豪無準備下口腔受到苦味的攻擊
別人的功夫茶應該是帶苦, 濃, "純" , 有after-taste , 它就是 極苦, 太濃 , 飲完條舌即刻鞋哂

飲茶的過程中 , 聽到坐在斜對面台的茶客說 " 嘩 , 真係好難食 "
然後我在門口等待媽媽上廁所中途, 看見一位年輕的女子及(應該是)她的父母行出來
那個女仔說 : " 妖~ 真係好難食 ! " 然後她的媽媽便接道 : " 垃圾 " 然後他們說 : "特價都唔會黎"

遇到一間酒樓食物差到咁既地步, 仲要收費昂貴 , 人人即刻火上心頭, 火燒心, 氣難下

味道評分想比1.5 , 但沒有, 故且給白糖榚及南瓜假酥的面子下, 給它一個2
2011-03-10
點心紙