2023-05-31
正宗巴蜀烤魚 🐟🌶️ 放工同朋友去荃灣去食飯,佢話好想食辣嘢,於是我哋就揀咗呢間專門食巴蜀烤魚嘅餐廳。打開餐牌,見到佢哋都有香辣雞煲,同埋串燒食。由於我哋得兩個人,只係叫咗一條骨少肉嫩鉗魚原條。我哋揀咗香辣味烤魚(小辣)佢啲雞煲仲有鮑魚,有大中小辣。香辣味烤魚原條份量都幾足,有少量嘅寬粉皮、腐竹,仲有豆芽、西芹做配菜,當然少不了大量嘅辣椒,寬粉皮好好食,烤魚魚肉鮮嫩,夾起啖啖花椒,雖然叫小辣,但我哋都飲唔停飲品。食得幾開心。魚肉易入口,冇咩骨。食辣嘢,一定要叫冷泡茶,佢啲茶都好講究,我揀咗大紅袍,有茶香,飲落去口感清新,解辣解暑。我哋都唔知道,原來本身烤魚有少量寬粉皮,不過我哋叫多一碟寬粉皮,咁就啱啱夠飽。寬粉皮似木薯粉嘅味道,放入湯煮一陣就變透明啦!烤魚好大盆,食咗成個鐘都未食完。黑糖寒天奶茶 $28 (大杯)奶茶味道幾豐富,可以解到辣,黑糖配寒天,甜味適中,而且有寒天嘅啫喱口感!
我哋揀咗香辣味烤魚(小辣)
佢啲雞煲仲有鮑魚,有大中小辣。
魚肉易入口,冇咩骨。
烤魚好大盆,食咗成個鐘都未食完。
黑糖寒天奶茶 $28 (大杯)