2018-02-23 51 views
無論中式定日式,火鍋嘅湯底好多都走唔出味精嘅魔掌,不過呢度就完全無咁嘅問題啦~由我哋踏一店裏面嘅第一步,同行朋友已經話「同平時火鍋店嘅味道完全唔同」,所以雖然位置偏僻咗少少,但能夠食到無味精嘅健康火鍋,都值得一試!坐底時叫咗個養生鍋,原來係茶樹菇為主,一聽已經即刻扑鎚揀呢款,因為我哋兩個都幾情迷菇菇嘅~再嚟就係自已調配醬料,醬料都算好齊全嘅~呢盤就係菇菇啦~睇落好新鮮呢~原來藏响枱入面嘅大鍋係咁用嘅~放晒所有菇菇之後,就加埋高湯再煲,而唔係好似其他店咁煮定一大鍋倒出嚟,咁其實幾好喎,至少確保我個湯底有幾多料响度吖~呢個鍋都幾特別,就算湯底滾咗,我同孩兒摸煲鍋邊,都只係暖暖哋唔太熱,有小朋友去都唔洗擔心會咁易淥親~主角嚟啦~先食一下手打蝦滑,夠彈牙兼蝦味濃,好快就畀我哋吞沒咗~嚴重建議大家,必。必。必。必須要叫芝士響鈴!呢個真係好食到癲呀~仲要係新鮮炸起,老闆話腐皮係由樹記入,裏面再加咗大大片芝士,坦白講,淨係呢個響鈴,已經值得搭車入去將軍澳食~放湯6秒後,外軟內脆,加埋芝味口感,有啲衝動想自己試下整添~跟住就係手工盤四寶,有啤梨丸、竹笙鳳尾蝦、當紅米卷同埋牛油果鮮蝦丸,四款個配搭都好有

呢盤就係菇菇啦~睇落好新鮮呢~

跟住就係手工盤四寶,有啤梨丸、竹笙鳳尾蝦、當紅米卷同埋牛油果鮮蝦丸,四款個配搭都好有特色,真真正正嘅手工菜,呢間店都幾有heart,好有心做好菜!讚!

柴米卷裏面係馬蹄,爽爽甜甜,有趣!

最後話晒係養生湯,而且又無味精,所以都要飲返兩碗先!