2021-12-26 446 views
之前一直想試,不過地點太偏遠,而家開左地鐵方便好多,於是就決定來一個土瓜環一日遊,佢個位置都唔算好近地鐵站,起正牛棚隔離,唔算難搵起門口見到有支旗寫住石垣牛,門上面有個日式布廉,已經好像穿梭時空,回到七八十年代的感覺,係舊日本時代的feel,餐廳樓底很高,好像有個閣樓似的,上面擺滿著很多懷舊玩具,舊單車,之前餐廳保留下的舊招牌,舊式吊風扇,門口附近仲擺左個懷舊的點唱機,看得出老闆對鋪頭的裝潢花了很多心思菜單都非常特別,好像是手工畫的水彩畫,把各種食物描繪得非常精緻,而食物方面呢,我地今次試左三樣柚子清湯石垣牛燉肉定食$166柚子味偏淡,不過牛肉燉得好淋,入口即溶,不過份量很少,伴菜小碟普通沒特別,如果無折要200蚊我就覺得唔抵食雜莓果手工雪糕伴自家麻糬窩夫 $128手工雪糕都有莓味既,不過唔突出,反而個窩夫有驚喜,麻糬藏在窩夫入面,令口感煙韌,幾特別,雜莓唔酸,怕酸既朋友都可以一試,不過都係果句,價錢偏貴留意番飲品方面佢一定要最低消費每人叫一杯飲品試左個奶昔同咖啡,香蕉奶昔唔會好甜,有小小果肉,幾清新,口感棉滑,好飲!咖啡...好細杯,杯底仲要有個尖端,令份量更少最後,如果大家係來打

柚子清湯石垣牛燉肉定食

柚子清湯石垣牛燉肉定食$166

雜莓果手工雪糕伴手工麻糬窩夫

雜莓果手工雪糕伴自家麻糬窩夫 $128

留意番飲品方面佢一定要最低消費每人叫一杯飲品

奶昔

最後,如果大家係來打卡既喱度絕對無介紹錯,成間裝潢都好有心思,睇得出店主想將舊有既冰室文化傳承落來,但至於味道方面,其實唔差既,只係對比番個價錢就唔係好值...可以一試,食野免喇,打卡影相絕對一流!

2021-11-20
$300 (Tea)
柚子清湯石垣牛燉肉定食
奶昔