2012-03-17
今日第四次食这里的乾炒牛河了。实在太好了。 為了一碟牛河就跑回家寫这个食評还是值得的,食咗4次4次都一樣咁有水準,唔讚吓佢都唔得。32蚊碟伙记一端上來就鑊氣樸鼻,好似將成隻鑊由廚房拎出來放喺你面前,D河粉在碟上彈彈吓,证明粉本身夠烟靭又唔碎濕濕,當然亦因為炒得好先至唔會一`pat'嘢咁,凈係呢點己经好多餐廳酒楼做唔到,(試過一間颇有名的唔打仗的“xx馆”的牛河,就是一pat碎河粉了。)牛河味道較得啱啱好,唔太甜又唔覺得有重味精。色水唔會太黑,有光澤又唔太多油。(其實就算油多了一点小弟都唔會太介意,好似食和牛,鵝肝咁都預咗啦.)牛肉夠多夠淋但又唔係拿到死淋冇哂肉質嗰隻,冇留下梳打粉D苦味,夠香仲炒到有少少燶㖭,好嘢。証明个厨真係好掂,各方面都兼顧到,對自己同食物都有要求,芽菜的份量又適中,三十零蚊我唔介意冇韮黄。亦唔需要加蛋絲上面整色整水.一碟近乎完美,色香味俱全的干牛河就俾我十分钟食哂,好滿足。在香港地干牛河通街都係,試問能碰到值得回味嘅又有幾間呢?(记憶中銅鑼湾的何x记都幾得,但N年无去了,得閒要再去比較吓.)呢間店平凡中顯不平凡,呢到D其他炒嘢都水準高,相信就是出自同一个師父,钦敬
牛河味道較得啱啱好,唔太甜又唔覺得有重味精。
呢間店平凡中顯不平凡,呢到D其他炒嘢都水準高,相信就是出自同一个師父,钦敬钦敬!
老實講就算佢價錢加Double我都會幫襯不過最好唔好加啦