2017-01-31
在筲箕灣幫細佬補習之前,相約朋友到南駅試試看。聽講呢間係海南雞飯專門店,一定要試下啦。餐廳都幾大,不過好多人,亦証明左好受歡迎,個人認為值得一試!點之原來出左新餐牌,就係北海道3.6牛乳湯櫻花牛鍋同築地海鮮鍋,係冬天潤一潤都好喎。。鵝肝多士$78呢間餐廳鵝肝好抵食,$78有4件,但亦唔係細件,一人分到兩件,超吸引,呢個價錢仲可以係邊到搵到??鵝肝煎得甘香,煎得不會太燶,火候剛剛好。而口感軟綿綿的,厚肉新鮮,入口即溶,真係值得一讚!少許鵝肝汁流在麵包,但每吃一口,多士仍能保持香脆,沒有因此變軟,味道一絕。仲有少量沙拉菜係底,食埋都得~清遠海南雞飯油飯$78用特制玻璃盤上,賣相唔錯,放了不同食材和醬料,有湯有菜,整整齊齊。先嘗湯,絕少雞油係面,略帶清涼,飲完唔會口渴,應該無咩味精。雞肉夠嫩滑,肥瘦適中,有雞味,配上醬汁後味道十分夾,令人食到停唔到口。油飯都好好,唔會話有過油既感覺,好食 !!這是北海道3.6牛乳湯櫻花牛滾$128,又幾好味同足料架喎!!牛乳湯底有淡淡既奶味,不會過濃,仲好滑添,水準唔錯,但是缺點就係不能突出肉類的味道。娃娃菜同埋冬菇索左個牛乳湯底,好正呀~~牛肉粒正正方方,
點之原來出左新餐牌,就係北海道3.6牛乳湯櫻花牛鍋同築地海鮮鍋,係冬天潤一潤都好喎。。 鵝肝多士$78
少許鵝肝汁流在麵包,但每吃一口,多士仍能保持香脆,沒有因此變軟,味道一絕。仲有少量沙拉菜係底,食埋都得~ 清遠海南雞飯油飯$78
雞肉夠嫩滑,肥瘦適中,有雞味,配上醬汁後味道十分夾,令人食到停唔到口。油飯都好好,唔會話有過油既感覺,好食 !! 這是北海道3.6牛乳湯櫻花牛滾$128,又幾好味同足料架喎!! 牛乳湯底有淡淡既奶味,不會過濃,仲好滑添,水準唔錯,但是缺點就係不能突出肉類的味道。
娃娃菜同埋冬菇索左個牛乳湯底,好正呀~~
牛肉粒正正方方,仲有牛肉捲,受熱平均,有好重牛肉味,同平時打邊爐食開嘅牛肉超唔同。咬下去時,質感鮮嫩充滿肉汁,肉汁在口內四濺,入口即溶,且無根唔韌,牛肉粒很高汁。。 亦有各大丸類,蟹籽丸、芝士丸和牛丸等,味道正正常常。 會有豉油和胡麻醬 友人則選了凍鮮奶咖啡$38,佢嘅評價都唔錯,大大杯好抵飲。 榛子咖啡$38,大杯到差D飲唔曬,好抵飲。外觀更吸引,有驚喜,就是估唔到會有拉花呀>_<
咖啡味香但是不會太苦澀,咖啡酸度不多,奶香也有,都算係幾香滑,而榛子味適中,甜味適中。 我會用用平、靚、正三字來形容食物,水準為上上,定價亦合理,值得推介。
餐牌又唔少食物的圖片,還有幾樣野食睇中左想下次試。