天鳥居酒屋 Tentori Izakaya📍天水圍天華路33號T Town North 2樓N212號舖星期五放工,朋友陪我返屋企,就腳哋搵咗間喺T town,食過一次嘅日式餐廳醫肚仔。本來打算食定食同串燒,但見到晚市任食火鍋放題好似更抵食,所以揀咗豚肉套餐試試。 💰$198/成人 (星期一至五)任食火鍋放題 🍲五花腩豚肉套餐 🐖(7:30前離座$168、8:30後入座$178)呢款套餐全場最平,另有三款牛類供選擇。豚肉套餐主打五花腩豚肉、鮮雞件同73款配料小食。餐廳提供9種湯底,想要鴛鴦鍋只需多加$20,蕃茄鍋、日式壽喜燒鍋、朝鮮泡菜鍋、鵝血麻辣鍋、胡椒豬肚鍋、北海道昆布豆腐鍋同兩款養生雞鍋,任君選擇。我哋揀選較有特色又滋補嘅藥膳醉雞鍋,湯底以當歸、雲苓、黨參等藥材,加上花雕同鮮雞件熬成,一鍋材料滿滿,滾起時散發微微酒香,真材實料。由於當日點嘅食物眾多,我哋揀咗幾款同大家分享,歡迎參考:五花腩豚肉 🥓套餐主角豚肉肥瘦相間,厚薄適中,肉色粉嫩,口感緊實但不韌,每次只上三至四片,可以慢慢享用,唔洗擔心肉片喺室溫放太耐,而心急一次過淥嚟食。牛肉薯餅 🥩平時接近廿蚊一塊嘅牛肉薯餅,呢個時候可
天鳥居酒屋 Tentori Izakaya

[價錢 Price]
💰$198/成人 (星期一至五)
任食火鍋放題 🍲
五花腩豚肉套餐 🐖
(7:30前離座$168、8:30後入座$178)

由於當日點嘅食物眾多,我哋揀咗幾款同大家分享,歡迎參考:

五花腩豚肉 🥓

牛肉薯餅 🥩
平時接近廿蚊一塊嘅牛肉薯餅,呢個時候可以盡情叫!牛肉碎混合香滑薯蓉再炸成可樂餅,金黃香脆叫人點忍得口。

萵荀片 🥒
多款蔬菜任點,但唯獨萵荀至得我歡心。將萵荀淥至半腍身即刻撈起,保留到翠綠嘅同事,每一片都吸滿藥膳醉雞湯底精華!

三重芝士大蝦反卷 🍱
日本餐廳唔少得日式料理,除咗數款小卷外,我非常推介大家一試三重芝士大蝦反卷。芝士同日式美乃滋混合,味道相輔相成,適量壽司米包裹住彈牙炸蝦,「芝」味滿分!

黑松露炸薯條 🍟
包皮薯條喺天鳥一大名物,再喺脆脆嘅薯條上灑上黑松露味粉,同點黑松露沙律醬,減肥都係留返聽日先啦,哈哈!

日式拉麵 🍜
每次食火鍋去到尾聲,再飽都總會想整多個公仔麵,但難得嚟到呢度,就緊係要淥返個日式拉麵食啦!拉麵麵質彈牙,煮耐咗都唔怕腍同斷,搭配醉雞湯異常哋夾,大推!