2025-01-18
今日黎平民美食區深水埗揾野食,見到呢間餐廳人山人海,望下原來係食鐵板餐咁多人食應該點都唔會中伏一於試下佢鐵板餐係主打,牛扒有4款,仲有一款好特別就係佢竟然有鐵板和牛漢堡扒配飯今次先試懷舊鐵板西冷牛扒配薯菜,點完餐好快上左餐湯同牛油麵包餐湯我地都係中意羅宋湯,呢款羅宋湯有少少辣啦,但飲落好開胃,而且用料好足,天氣凍凍地好岩飲麵包不過不失,正常發揮主角出場,好大塊好厚既牛扒呀,牛扒我地揀左七成熟一睇就知好嫩滑,鐵板餐有兩款醬汁,燒汁同黑椒汁,我哋揀咗燒汁,配合西冷牛扒更juicy牛扒份量真係超大份,我地兩個人點一份鐵板餐一份焗飯,食唔晒仲要飽到上心口兩個餐夠三個人食到飽,真心抵食夾大件焗飯我哋揀咗鮮茄芝士焗豬扒飯,保守估計有兩大碗飯,豬扒切開有五大件,最正係佢落咗超級多芝士同鮮茄汁,配飯一流豬扒唔似一般餐廳落咗勁多調味料醃到死咸飯有炒蛋,用料好有誠意沙律係正常水準,不過一般食牛扒都好少有咁大碟沙律,老闆真係有心吸客做好餐廳飲品叫左菜蜜,飲落同茶餐廳唔同,唔係一般落好多糖得個甜字既菜蜜,有一陣自然甜味最後要讚吓個甜品真係有誠意,啫喱入面加咗水果肉,呢啲細微位啲真係好加分唔怪得之餐廳咁多人幫襯
羅宋湯
麵包不過不失,正常發揮
牛油
主角出場,好大塊好厚既牛扒呀,牛扒我地揀左七成熟
鐵板西冷牛扒
鐵板西冷牛扒配薯菜