2012-05-31
繼續同遊客友人去"體驗"香港美食及服務.呢日去完大嶼山就順道唻食酒店buffet.6點準時入座,無其他客人.(平日)$118.80連加一嘅dinner hotel buffet,我相信都只有呢間先做到,既然係咁嘅價位就要接受同樣水平嘅食物:冷盤: 薯仔沙律(味道唔錯),麻辣牛,紅腸冷麵,車厘茄,沙律菜,鮮桃沙律(冷盤中最好味),吞拿魚卷(此款亦不錯,係包得比較鬆散)熱盤: 客家炒飯(味道幾好係無乜料,飯係黏身嘅),吉列魚塊(配沙律醬,開頭食幾好味但之後食多幾塊就覺得無肉係得個炸漿皮咁),蒸魚(一如別家的0鞋),星洲炒米(唔多得,無乜味又無料,唯一優點係無乜油),咖喱魚旦(都係唔多得,差過街邊),東坡肉(唯一一款食物本人覺得最得,味道好好,好入味,因為有好多肥肉所以d汁都幾油),四川辣x肉(因為唔食辣所以唔記得係咩肉),炒雜菜,炆排骨(排骨個味都係淡),紅酒燴牛尾,麵包及中西湯(只試了白湯,友人讚好但我就嫌濃得滯)甜品: 橙味芝士蛋糕,朱古力蛋糕(實的的,味道麻麻),紫米露,奶凍,啫喱,布甸,雪糕三款(朱古力,芒果,雲呢嗱,處於半溶狀態,令我食時頗為擔心),生果(菠蘿,西瓜)飲品: 咖啡
冷盤: 薯仔沙律(味道唔錯),麻辣牛[月展],紅腸冷麵,車厘茄,沙律菜,鮮桃沙律(冷盤中最好味),吞拿魚卷(此款亦不錯,係包得比較鬆散)
飲品: 咖啡,茶,檸檬
其實我哋6點半已經食到8成飽,因為都無乜嘢好食,我就主要食多幾塊炸魚及東坡肉,友人就主攻個白湯,之後都係食吓停吓直到8點,寧願早d番屋企抖.
服務方面,強國團入唻前都ok,收碟稍慢,地方不大所以都係得一兩位侍應招呼,之後可能職員忙於應付強國人,我揮咗一陣手佢哋先見到我(埋單),但我都好同情佢哋.態度亦不錯,俾錢時我順便問位侍應點坐車番青衣城,佢都好詳細咁答,講講吓隔離枱就插嘴話投訴,真係唔知咩叫禮貌.
Other Info. :
隔離枱一位強國人嘈嘈閉話要投訴食開$88點解而家食要$108,部長都話午餐先係$88同晚餐唔同價.門口大大隻字寫住都仲要嘈.而背後一枱強國團就鐘意响食物枱前大大聲講嘢,好彩佢哋唻時我哋差唔多食完.