2022-09-13
以前食過觀塘嘅小火焰餐廳,真係食過返尋味。今日嚟到大圍嘅分店,一樣冇令我失望。不過好少午餐嚟到呢度食,發現價錢比起晚飯更加實惠,食物性價比超高。午市套餐包飲品,或者加錢轉特飲。忌廉蟹肉餅( $16 )肉餅金黃香脆,裏面充滿着豐富濃厚既忌廉嘅蟹肉。一定要叫!大醬牛肉粉絲鍋($68)食物到既時候個鍋中係沸騰中,大醬湯好飲,但稍嫌味道較淡,而且粉絲唔夠嚼勁, 有啲淋, 勝在肥牛又香又嫩補救。拉絲芝士烤豬肉拌泡菜炒飯($78)$78食到個咁大兜,而且真材實料嘅泡菜炒飯真心抵。超邪惡既拉絲芝士同埋燒烤醬汁,一啲都唔吝嗇, 我都唔想諗食咗幾多卡路里。豬肉質感有啲似漢堡扒,比起烤豬肉,我認為BB豬肋骨比較好食,大家可以揀呢一款。同埋請注意綠色嘅係辣青椒,本身以為係普通青椒,點知一食,即刻想噴火😂鍾意食辣嘅可以挑戰下。紅柚荔枝梳打(+$28)正常發揮, 荔枝味特濃,味道偏甜,梳打冇乜氣。但係打卡一流。岩鹽焦糖咖啡(+$10)超香濃嘅焦糖咖啡,每次嚟到都一定係叫呢款。奶味同咖啡味都超濃,上面仲有一層厚厚既忌廉,邪惡得來,令人又愛又恨。而且焦糖分量適中唔會太甜。
忌廉蟹肉餅( $16 )
肉餅金黃香脆,裏面充滿着豐富濃厚既忌廉嘅蟹肉。一定要叫!
大醬牛肉粉絲鍋($68) 食物到既時候個鍋中係沸騰中,大醬湯好飲,但稍嫌味道較淡,而且粉絲唔夠嚼勁, 有啲淋, 勝在肥牛又香又嫩補救。
拉絲芝士烤豬肉拌泡菜炒飯($78)
紅柚荔枝梳打(+$28)
岩鹽焦糖咖啡(+$10)