2022-05-25
🚦韓樂(荃灣西)之前屋企人發掘到呢間韓式餐廳🤭第一次食已經大讚,搞到我蠢蠢欲動今次終於同佢哋夾到時間去😍🐙八爪魚石頭鍋飯🐙$678.5/10【超足料】$67食到一個咁足料嘅石頭鍋飯😍🙌如圖見到真係有好多隻八爪魚以份量補救佢嘅味道👍感覺上可以再醃耐少少令到佢更加入味不過其他配菜,泡菜、芽菜、菠菜等等都好有味🥬再加上佢會有兩隻醬汁提供,個飯一定夠晒味🍚因為最底係有啲油鋪喺個鍋度所以有啲啲飯焦🫢飯特別香之外,味道都更加豐富🐂牛肉豬骨濃湯(粉絲)🐂$557/10【出前一丁湯底】韓式粉絲好彈牙,好煙韌🧡感覺有少少似有新嘅薯粉咁😚湯底有少少辣味,不過好輕味道似出前一丁辛辣豬骨濃湯😂牛肉都唔錯,唔會太老不過敗筆就係份量太少🫢🐖韓式豚肉.豬骨濃湯(粉絲)🐖$578/10【三層肉】個湯底同粉絲同牛肉嘅一樣唔同嘅係豚肉係韓國人最愛嘅五花腩🥓所以食落去都比較嫩口👅好嘅地方係油脂感唔重,易入口🫶🐟魔鬼芝士香脆炸魚🐟$426.5/10【唔抵食】炸魚的確好香脆,魚肉非常嫩滑✅不過油膩感都好重,啲油係咁標出嚟😳而且炸皮膨脹得好勁😅睇落好似好大條,但識落大概只有2/3咁多係幾特別嘅,不過炸魚同芝士唔係特別夾🧀我覺得試
之前屋企人發掘到呢間韓式餐廳🤭
第一次食已經大讚,搞到我蠢蠢欲動
今次終於同佢哋夾到時間去😍
🐙八爪魚石頭鍋飯🐙$67
8.5/10
【超足料】
$67食到一個咁足料嘅石頭鍋飯😍🙌
如圖見到真係有好多隻八爪魚
以份量補救佢嘅味道👍
感覺上可以再醃耐少少令到佢更加入味
不過其他配菜,泡菜、芽菜、菠菜等等都好有味🥬
再加上佢會有兩隻醬汁提供,個飯一定夠晒味🍚
因為最底係有啲油鋪喺個鍋度所以有啲啲飯焦🫢
飯特別香之外,味道都更加豐富
🐂牛肉豬骨濃湯(粉絲)🐂$55
7/10
【出前一丁湯底】
韓式粉絲好彈牙,好煙韌🧡
感覺有少少似有新嘅薯粉咁😚
湯底有少少辣味,不過好輕
味道似出前一丁辛辣豬骨濃湯😂
牛肉都唔錯,唔會太老
不過敗筆就係份量太少🫢
🐖韓式豚肉.豬骨濃湯(粉絲)🐖$57
8/10
【三層肉】
個湯底同粉絲同牛肉嘅一樣
唔同嘅係豚肉係韓國人最愛嘅五花腩🥓
所以食落去都比較嫩口👅
好嘅地方係油脂感唔重,易入口🫶
🐟魔鬼芝士香脆炸魚🐟$42
6.5/10
【唔抵食】
炸魚的確好香脆,魚肉非常嫩滑✅
不過油膩感都好重,啲油係咁標出嚟😳
而且炸皮膨脹得好勁😅
睇落好似好大條,但識落大概只有2/3咁多
係幾特別嘅,不過炸魚同芝士唔係特別夾🧀
我覺得試一次就夠🙌
🌺大韓生薑蘆薈茶🌺(+$13)
【左邊嗰杯】
感覺幾養生🧘♀️
有少少甜甜地,夠晒滋潤嘅感覺
主要係生薑味比較重
🍑蜜桃梳打🍑(+$13)
【右邊嗰杯】
第一下飲落有少少藥水味
同梳打水撈勻之後個感覺好啲,蜜桃味變得自然😚
但就變咗唔係好夠甜😳蜜桃味始終唔夠出
整體8/10
1️⃣整體基本上都有質素保證👍雖然唔係超級正宗嘅韓式料理,但係呢個價錢嚟講,止一止食韓食嘅癮都唔錯🙌CP值正常偏高
2️⃣餐牌上面唔多韓式嘅料理,反而有啲港式茶餐廳嘅feel,所以同唔鍾意食韓式料理嘅朋友去都得!
3️⃣餐廳位置非常之闊落,而且仲有自然嘅彩光,打卡都燈光好啲💡又坐得舒服😌而且就係喺海之戀商場,一出荃灣西站就係,地點好方便📍
4️⃣侍應都好好人,好親切,姐姐嘅服務好好😘😘😘
🔖鍾意我嘅分享就follow我啦💌