2017-11-13 1531 views
侘寂一詞係日本的,我用最簡單去解釋就係(平民,簡單,低調,缺陷美),我一直都覺得不完美的完美才是美,亦都係工廠大廈有cafe,係一件好有趣的事,正如我上到去全層有好多搬運師父在開工,但在角落有間不食人間煙火一樣,用簡單的木門做門口,推門入內好像另一世界,正正依種反差我真係好鍾意門內的確簡單的日風設計,有一間和室係到都幾有趣,可能我唔係食飯時間去,成間cafe得我一個,唔知係咪要跟番個名,明明係日風設計,但食既係英式既all day breakfast,其實依食依樣野我一直覺得好文青,唔係文青其實做乜夜晚都仲要嘆早餐我就叫左個份量少點,同聽聞咖啡唔錯,但又唔係好識所以問下有乜介紹,咖啡師就推薦左杯picolo latte我飲,一份簡單的早餐好快就到,而且因為得我一個人,慢慢聲播住鋼琴演奏聲,的確我嘆更食早餐獨有個份安靜,放低部電話享受一刻的寧靜,食完忍唔住都再要個搽茶mousse,去得cafe咖啡可以唔飲,但甜品緊係要食,平身想食豆腐味,但係和風的鋪頭中,好似選擇搽茶會岩數點,的確唔錯mousse茶味夠,而甜味就交俾紅豆,兩樣配合的岩岩好,唔會雙方互嗆平時我食飯係好快就食完就走,但今餐我
平時我食飯係好快就食完就走,但今餐我就每一啖都慢慢食,慢慢嘆
2015-10-29