2020-10-26 234 views
朋友超鍾意食大閘蟹,年年都拉我去食,今年也不例外。餐廳位於灣仔會展,環境寬敞格調高雅甚有氣派。而今次大閘蟹餐,可同時嚐到淮揚美食和兩皇一后三隻大閘蟹,此餐食完實在好滿足。埋單過五百蚊用埋云閃付銀聯二維碼俾錢,送左張$50現金券可下次用。大閘蟹饗宴餐 每位$498另收加一服務費和茶芥淮揚錦綉點完餐,餐前水果隨即奉上。燈影魚片。冰宮肴肉糖醋魚片超薄,炸得金黄酥脆。肴肉晶瑩剔透入口即溶,醮埋香醋味道提升,入口肥而不膩。雪燕菊花豆腐羮湯味鮮美,豆腐絲滑嫩,刀功講究豆腐切得幼細如菊花般美,加埋雪燕清香爽口。盅底有燉蛋,蛋味突出,口感味道配搭極佳。清蒸大閘蟹(兩皇一后)嚴選高質鮮活靚蟹,黃毛金爪隻隻爆膏,蟹公5両,蟹乸3両半,大大隻CP值,食完超滿足。一共三隻先來一公一乸趁熱食,食完先會再上第三隻蟹公。打開蟹蓋,拆蟹不食的五個部位:蟹胃、蟹嘴、蟹心、蟹腮、蟹掩連蟹腸蟹公的蟹膏呈半透,粘粘口感細膩綿密,入口即融膏香四溢,好正。蟹乸的蟹黃色澤金黃搶眼,膏肥油足,雞蛋黃味口感沙沙,個人比較喜歡前者蟹膏綿密較有膏香。雖然蟹肉已好鮮美,但我更愛醮醋汁食,味道更豐富鮮美更突出。再上第三隻蟹公,有小杯薑水暖胃,
朋友超鍾意食大閘蟹,年年都拉我去食,今年也不例外。

餐廳位於灣仔會展,環境寬敞格調高雅甚有氣派。

大閘蟹饗宴餐 每位$498

另收加一服務費和茶芥
鐵觀音

淮揚錦綉
點完餐,餐前水果隨即奉上。

燈影魚片。冰宮肴肉
糖醋魚片超薄,炸得金黄酥脆。
燈影魚片。冰宮肴肉
肴肉晶瑩剔透入口即溶,醮埋香醋味道提升,入口肥而不膩。
冰宮肴肉

清蒸大閘蟹(兩皇一后)
一共三隻先來一公一乸趁熱食,食完先會再上第三隻蟹公。

拆蟹不食的五個部位:蟹胃、蟹嘴、蟹心、蟹腮、蟹掩連蟹腸

蟹公蟹膏

蟹乸蟹黃

雖然蟹肉已好鮮美,但我更愛醮醋汁食,味道更豐富鮮美更突出。

再上第三隻蟹公,有小杯薑水暖胃,甚為貼心。
薑水

陳年彫皇
熱飲,酒味甘香醇厚。與寒涼的大閘蟹戰鬥完,飲啖彫酒可及時驅寒暖身,飲完唔夠仲可再添的。

雪裡紅手剝鮮蝦
彈牙鮮蝦配以咸味雪菜吊味,蝦肉份外鮮美。

原隻鮑魚蔥油伴麵
伴麵麵質軟彈,淡淡蔥油香但不油膩,鮑魚淋左鮑魚汁味道更為鮮美。

蟹粉小籠湯包
小籠包皮薄富彈性,湯汁滿滿餡肉鮮美。

洋薏米湯丸
飯後甜品熱飲暖身,糖水滑溜順喉,飲完幾舒服。
2020-10-22
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$500 (Dinner)
鐵觀音
冰宮肴肉