1K
2019-12-10 347 views
IACA Superfood Bar #灣仔依家非常流行健康飲食,açai bowl係其中一個深受歡迎嘅Superfood,含有豐富嘅antioxidant,較其他生果低糖,有助腸臟健康。一直都聽到好多人話açai bowl好好食,終於有機會試!其實açai bowl主要就係用açai 呢一隻生果整成嘅smoothie,再加上各種toppings。今次呢一間非常特別,除咗傳統嘅açai 之外,仲有好新奇嘅cupuaca bowl同埋pitaya bowl,其中açai同埋cupuaca bowl仲可以兩溝嘅添。今次食嘅呢一款就係açai同埋cupuaca bowl兩溝 $68 (medium size)成份包括有açai同埋cupuaca粉、香蕉、士多啤梨、藍莓、自家製燕麥、椰子亞麻籽布甸、奇異果、椰子片、生朱古力碎。Açai 嗰邊比我想像中冇咁酸,莓嘅味道其實唔算強,但係配上甜甜地嘅燕麥片食都唔錯。而cupuaca嘅味本身唔濃,同香蕉一齊整成smoothie之後,味道主要比香蕉蓋過。所以我覺得成碗最主要唔係食個味道,而係嗰種綿綿沙冰嘅口感,配上健康嘅燕麥同埋生果一齊食,感覺清新,啱晒
IACA Superfood Bar #灣仔

所以我覺得成碗最主要唔係食個味道,而係嗰種綿綿沙冰嘅口感,配上健康嘅燕麥同埋生果一齊食,感覺清新,啱晒追求健康飲食嘅人士。

由於呢一間係我第一間食嘅açai bowl,所以未能作出比較,但係第一次食來講,覺得味道不過不失,未到好想食多次,會寧願試吓其他嘅açai bowl。

不過呢間小店氣氛好舒服,入面嘅裝修好田園感覺,而且仲幫住一啲放鬆心情嘅音樂,外國嚟嘅店主仲會同你介紹一下佢哋嘅açai bowl,特別係佢哋連皮食嘅奇異果!佢哋非常主張奇異果應該連埋皮一齊食,而佢哋係會幫你批左啲毛,佢哋話咁樣有更加多營養纖維。

味道: 3.4/5
性價比: 3.8/5