聖誕節嚟到,大舅建議一家人喺Boxing Day到佢居企食吓嘢 Gathering 一吓,但係唔知點解作客嘅我同太太要負責食物! 真係奇怪! 聖誕節咁梗係要食D西人嘅食物啦,太太就提議芝脆雞。精打細算嘅太太發現原來外賣速遞比自取平$40! $40喎而且又無速遞等咁耐,咁咪自取囉! 點知都係出事!!訂咗7:15PM攞,因為我間唔中都會叫Pizza,都知一定會遲,咁咪7:25先去攞囉,去到重未得喎! 咁俾咗錢先,呢D日子會特別Busy,個妹妹又話已經包緊俾我,等多一陣無所謂啦。我就企定定正正係個收銀旁邊等,等咗5分鍾,不段有好多好多大包細包嘅外賣由廚房拎出嚟,重放到成個櫃枱滿晒! 其中有大包嘅分量同我叫嘅嘢差唔多,問吓個收銀妹妹等未呀? 望都無望推外賣就話包緊等多陣,好再等5分鍾。櫃枱有3個妹妹,一個收銀,一個疑似高級D嘅聽外賣電話,一個喺佢兩個後面遊魂同傾電話,等多5分鍾唔對路喎,申個頭望吓廚房包緊D咩,個疑似高級嘅妹妹用好串嘅語氣問︰「先生有咩幫到你?」,我當然又問返同一個問題,但佢嘅回覆竟然同收銀妹妹一樣,望都無望推外賣就話包緊等多陣!! OK! 再等10分鐘! 忍無可忍下問後面一直

!
!!
,問吓個收銀妹妹等未呀? 望都無望推外賣就話包緊等多陣
!! OK! 再等10分鐘! 忍無可忍下
問後面一直發夢嘅妹妹,俾張收據佢同佢講我等咗25分鐘,點解要咁耐嘅? 佢竟然回答呢張唔係單嚟嫁喎
,咁我又同佢講我叫咗D咩,佢先識去搵,搵咗一陣先走過來問我落訂電話幾多号,終於攞到我嘅外賣,就係喺正我面前嗰推大包細包嘅其中一包,而且放咗係度足足20分鐘
。唔知係放得耐,定係係我等到一肚火飽咗,連平時幫襯開嘅Pizza都覺得無好食!
環遊世界Pizza – 平時都有食呢度嘅Pizza,覺得比Pizza乞好食,呢次可能失手啦!
炸雞 – 外層炸到超熱氣,有D過火,內層雞肉重有肉汁嘅,算係唔差啦。
百里香焗豬肋骨 – 超難食,D肉用落咗鬆肉粉,重有好多味精味!
小食拼盤 - 難食,可能因為放得太耐,春卷、咖哩角淋晒!
波菜龍利柳焗飯 - 鹹! 龍利柳似鹹魚!
淨係得Pizza好食 同 炸雞合格,其他不試為妙!

2009-12-26
  • Pizza