2014-07-09
以前食開電車路間明記但執了, 所以在灣仔區搵炒小菜就轉去金源, 同生記一樣做熟客多, 但金源較好, 唔介意等位都會有得食. 夜晚8點半已有一班人等位, 大約等20分鐘才有位. 店鋪細細有閣樓, 我們安排上閣樓, 簡陋既裝修正是炒小菜店既標誌 . 我們4人食了6道菜加送一大碗例湯, 每碟都大大碟, 已盡了力都不能食清. - 山東燒雞: 以往在佐敦既北京酒樓最愛食此道菜, 自關門大吉後只有在金源先再可回味. 此道菜既精華其實不在於雞, 而係個生蒜豉油汁, 一定要將一大堆配於雞肉一併食才滋味.- 豉椒炒蜆: 炒完仲有好多肉, 夠鑊氣, 蜆肉都乾淨不會有砂- 椒鹽九肚魚: 好惹味, 炸得酥脆, 小炒地方必食, 最宜佐酒- 粟米斑塊: 份量多, 每件魚塊都大件, 但獻汁不夠粟米, 味道一般.- 生炒骨: 有掛汁, 味道夠酸, 顏色偏橙, 大大舊啖啖肉, 較似咕嚕肉.- 蒜容炒菜芯: 菜芯青嬾鮮甜, 不太油- 送既南瓜芋頭露: 其實餐牌仲好多款甜品, 好少炒小菜店有咁多甜品選擇, 但已太飽, 又見佢送南瓜露都幾啱我口味. 濃濃的南瓜味, 質地幾滑, 不太甜, 還有粒粒芋頭粒, 但真是
- 山東燒雞: 以往在佐敦既北京酒樓最愛食此道菜, 自關門大吉後只有在金源先再可回味. 此道菜既精華其實不在於雞, 而係個生蒜豉油汁, 一定要將一大堆配於雞肉一併食才滋味. - 豉椒炒蜆: 炒完仲有好多肉, 夠鑊氣, 蜆肉都乾淨不會有砂 - 椒鹽九肚魚: 好惹味, 炸得酥脆, 小炒地方必食, 最宜佐酒 - 粟米斑塊: 份量多, 每件魚塊都大件, 但獻汁不夠粟米, 味道一般. - 生炒骨: 有掛汁, 味道夠酸, 顏色偏橙, 大大舊啖啖肉, 較似咕嚕肉. - 蒜容炒菜芯: 菜芯青嬾鮮甜, 不太油 - 送既南瓜芋頭露: 其實餐牌仲好多款 甜品, 好少炒小菜店有咁多甜品選擇, 但已太飽, 又見佢送南瓜露都幾啱我口味. 濃濃的南瓜味, 質地幾滑, 不太甜, 還有粒粒芋頭粒, 但真是太飽了, 都不能吃光.
Other Info. :
雖然坐得不是太舒服, 但有冷氣又夠鑊氣又大大碟兼有咁多甜品, 總好過到大排檔食到身水身汗.