2024-09-09
今日路痴約左朋友,但係搭巴士🚃唔小心早咗落車🫣,點知落咗車向前行幾步之後見到有間餐廳貼住又和牛🐮又最高級別刺身夢王蛋🥚又花膠,仲要勁平,甘錯有錯著,既然有呢個緣份,一於入去睇下係咪真嘅先😆😆😆📌鮑汁冬菇花膠二人餐✨鮑汁冬菇花膠撈幼麵🍜幾嚿大大舊嘅花膠同冬菇炆到入腍又入味,彈牙又冇鹼水味嘅幼麵撈鮑汁感覺好奢華,食完即刻覺得充滿咗滿滿嘅骨膠原,皮膚都滑溜咗🤗✨溫泉蛋夢王和牛飯🐮🥚🍚和牛竟然只需要加29蚊😱😱😱我睇咗幾次真係冇睇錯😱😱😱仲要係由鹿兒島直送嘅頂級A5和牛x日本No.1🇯🇵🥇刺身夢王蛋,呢個組合邊有得輸。和牛肉質細緻,脂肪分佈均勻,紋理好似大理石咁靚;蛋蛋橙黃色嘅顏色非常之吸引,令人食慾大開,有香濃嘅蛋味完全冇腥味。白飯吸咗濃濃嘅牛肉汁同蛋汁,撈埋泥食真係最高級享受😇✨上湯瑤柱浸娃娃菜🥬勁大碗,湯底因瑤柱味,所以鮮味十足,飲落清甜,啲菜完美甘吸曬啲湯嘅精華✨炸蜆蚧鯪魚球拼墨魚餅🐟🐙蜆蚧鯪魚頭爽口彈牙,冇腥味,大大粒;墨魚餅墨魚味濃郁,加入左粟米,更加彈牙,點埋酸甜醬,鮮味更出✨凍檸茶 & ✨熱檸水🍋🍵茶味香濃,檸檬新鮮,唔會太甜,幾好飲仲要呢度嘅凍飲仲唔使加錢😱😱😱,喺香港真係冇
📌鮑汁冬菇花膠二人餐
✨鮑汁冬菇花膠撈幼麵🍜
✨溫泉蛋夢王和牛飯🐮🥚🍚
✨上湯瑤柱浸娃娃菜🥬
✨炸蜆蚧鯪魚球拼墨魚餅🐟🐙
✨凍檸茶 & ✨熱檸水🍋🍵
茶味香濃,檸檬新鮮,唔會太甜,幾好飲
仲要呢度嘅凍飲仲唔使加錢😱😱😱,喺香港真係冇乜幾可見
👄食完炸物嘅小食之後,實在係畀佢驚艷咗,相當出色,攪到我同朋友一路傾一路食曬都覺得仲未夠喉,所以加多兩個下午茶餐😈😈😈
📌香茅雞翼拼炸雲吞🐔🐷🦐
✨生炸香茅雞翼勁大隻,肉汁完美保留
✨炸雲吞好多隻蝦同豬肉,炸到脆卜卜
📌炸韭菜餃拼炸花枝丸🦐🐙
✨炸韭菜餃韭菜味香濃同豬肉分佈平均,外皮脆口
✨花枝丸彈牙厚肉,唔會炸到乾爭爭,好好味
📌金銀菊花薏米 & 📌去濕茶🥤🥤
食完炸嘢梗係要飲返啲自家製涼茶balance返,仲要呢排落雨濕濕,搞到個人都好濕氣好重,飲返啲涼茶去水腫、清熱毒、健脾胃岩曬
涼茶先係加$3😱😱😱,真係良心價呀!♥️♥️♥️
平時行過路過淨買一支都係22蚊,好過飲肥仔水la
📌養顏紫菜湯🩸🦴
紫菜份量超多,補碘補鐵又補鈣,係缺鐵性貧血或者骨質疏鬆嘅人士嘅補品,飲得出係天然味道,冇加味精
📌炸奶卷🍼
外脆內軟,入口即溶。滿滿嘅奶香味,而唔會過甜。亦都冇油膩感,呢間鋪頭嘅最佳甜品
👄呢一間超抵食又高質嘅街坊人情味小店竟然係呢個市道座無虛席,更有佢嘅原因嘅!留港消費之選,聰明嘅你實識揀嘅🤓🫵🏻
📍竹面譜
太子荔枝角道68號地舖