2019-08-13
茶餐廳嘅價錢,配合一絲不苟嘅懷舊冰室設計,充滿舊日情懷,未食嘢已經有啲鍾意呢度。 我哋三行人行完紗廠一圈,去到3樓見到呢間咁靚嘅王牌冰室,門口售賣啲茶飲又咁有特色,好快就一致決定入去食晚餐。我揀咗我每逢去冰室必食嘅瑞士雞翼公仔麵,加多$4 轉做我以前成日食嘅福麵,好懷念。瑞士雞翼好正,咸甜平衡剛剛好,不過如果再淋一啲我就更鍾意! 兩位朋友就話要嗌中式小菜同碟頭飯,真係好麻甩。不過原來呢度嘅炒滑蛋叉燒蝦仁雙拼炒飯係王牌,用咗特濃牛乳去炒,朋友畀我試咗啖,啲蛋真係特別好食。蝦仁大大隻,好足料。另一位朋友食嘅係西檸雞,啲西檸甜酸調校得好好,又炸得夠脆,個餸$68,加多$15 就有飯、湯同飲品。其實咁靚嘅環境,影相打卡都好正,啲嘢食仲要咁平。雖然跟餐有嘢飲,但最後我哋都係忍唔住喺店外嘅茶飲counter 嗌咗3杯,包括:清香桂花凍普洱、王牌鮮果茶、黃金奶蓋。最吸引我嘅係杯黃金奶蓋觀音王!奶蓋飲得多,但將咸蛋黃加入奶蓋呢度應該係第一間,我冇理由唔試。咸蛋黃嘅味道撞落奶蓋,原來都幾夾,配合個清香嘅茶底,濃郁但唔會膩。食完飲埋嘢人均都係約$70+30 = $100 咋。我只會勸大家一句:小心上癮。
瑞士雞翼公仔麵餐
兩位朋友就話要嗌中式小菜同碟頭飯,真係好麻甩。
特濃牛乳炒滑蛋叉燒蝦仁雙拼炒飯
西檸雞套餐
王牌鮮果茶、清香桂花凍普洱
黃金奶蓋觀音王
我只會勸大家一句:小心上癮。
黃金奶蓋