2022-09-04
到達 Bistro Breton 第一眼望到的是一大幅蔚藍海浪🌊的牆壁,另一邊深藍色的卡座配上八爪魚🐙和小魚兒🐠的掛畫,頂上吊燈尤如水中泡泡頓時令我哋有瞬間去到南法海岸的輕鬆渡假感覺🇫🇷今晚點了一份二人晚餐($558 including 2 Starters, 2 Mains, 1 Dessert),加上一杯蘋果青檸soda 🍹同一杯啤酒🍺享受人生✨Starters✨🔸Octopus Carpaccio 新鮮薄切八爪魚🐙伴入清新青檸汁,同埋爽脆青瓜粒🥒清新美味,作為前菜頓時令胃口大開。🔸French Onion Soup 這個以時間、耐性和心機成就出的經典美食,主角當然是洋蔥🧅洋蔥經過長時間細火慢炒使焦糖化,絕對是心機之作,再注入美味高湯,最後在湯面加入一片蒜蓉法包,再在上層蓋上大量 Emmental Cheese🧀烤焗之後,半融化嘅芝士超級拉絲,吸滿湯汁的 Garlic Bread,與及焦糖化咗嘅洋蔥,做就了一碗令人會心微笑嘅美味湯品✨Mains✨🔸Tiger Prawns Pasta三隻特大虎蝦🦐神氣活現地疊放在意大利粉上🍝上桌時令我哋我心裏面嘩 一聲。虎蝦新鮮彈牙,意大利粉當然毫
蘋果青檸梳打
🔸Tiger Prawns Pasta
三隻特大虎蝦🦐神氣活現地疊放在意大利粉上🍝上
Tiger Prawns Pasta
🔸Beef Bourguignon
法國釀製嘅紅酒🍷世界知名,用法國紅酒燉牛面頰肉🐮更是法國著名的經典菜式。
Beef Bourguignon
Beef Bourguignon
✨Desert✨
🔸Crêpe Les Volles de Saint Tropez
大名鼎鼎法國甜品 Crêpe係極薄嘅煎餅,餅身濕潤,吃起來QQ軟軟,帶著雞蛋🥚及奶油香味。今日我哋order 嘅甜品,以法國蔚藍海岸地區 Saint Tropez 帆船比賽命名⛵️焦糖煮過的蘋果片🍎就如迎風的帆,中間蓋上一球vanilla 雪糕🍨就如一艘一艘帆船在海上航行一般。蘋果、雪糕、Q彈薄餅,口感層次非常豐富。
法國蔚藍海岸嘅小旅行已經到咗尾聲,如果意𨠄未盡,建議點一杯wine 與好友輕談淺 酌,延續快樂嘅時光。By the way 餐廳自設酒窖,提供多款餐酒🍾也可以請工作人員為你推介配主菜的紅酒、白酒或餐酒🥂定有一款啱你心水。