2017-04-10 458 views
今日同好姊妹慶祝生日,揀咗一間情調好好嘅德國餐廳,預先預訂左位置,一想到佢已經滿左坐啦。我哋一行四人一口氣叫咗好多食物,包括有沙律、前菜、湯、主菜、飲品同埋甜品。飲品先來,藍色嗰杯叫做Tiffany blue,因為咁岩壽星都叫Tiffany,梗無要叫一杯,顏色好吸引,飲落有酒香,同埋有少少果香,唔會太甜,色香味俱全。荔枝蘋果特飲雖然個樣就冇咁靚,但係我反而鍾意呢杯個味道多啲,除咗有荔枝蘋果嘅清香,仲有好多嘅荔枝肉,飲落好有咬口!仲有兩杯特飲都幾好味,一杯係士多啤梨,另一杯係薄荷湯有兩種,一種係海鮮清湯,另一種係薯仔湯,清湯比較淡口,但有好多海鮮料,個人比較鍾意薯仔湯,佢將啲薯仔打爛咗,飲落好有質感,不過飲完都飽飽地。沙律叫做溫泉蛋ham,哩個配搭好難唔好食,溫泉蛋十分漏心,ham都唔會太咸希靈魚配紅菜頭汁蘋果碎,哩個我係試,因為我本新唔食希靈魚,不過朋友就好中意希靈魚腥腥地既味道,加埋蘋果好開胃食德國野又點可以唔食香腸呢,一盤香腸有齊七隻味道,每一條香腸我哋都有試過,各有特色,餐廳將香腸焗到好香脆,配埋酸薯仔食停唔到今次特別啲,冇叫豬手,但係叫咗燒乳豬,效果反而比豬手更好,冇咗啲骨膠原
今次特別啲,冇叫豬手,但係叫咗燒乳豬,效果反而比豬手更好,冇咗啲骨膠原,但多咗肉食,外皮烤得勁脆,加埋一啲炸左既薯條圈,雖然熱氣,但係都食左好多
加左個黑松露雜菌意粉,味道不過不失,如果加多啲黑松露會更香,不過值得一讚嘅係佢個意粉,滑到不得了。
仲要多咗個煙肉忌廉粒粒意粉,呢隻意粉我好鍾意食,佢係一粒粒但係好煙韌,加埋煙肉忌廉醬汁做得非常出色,我都食咗好多
最後叫咗個甜品拼盤同埋apple crumble,芝麻芝士餅好香好香芝麻味,餅底夠厚,不過如果落少啲魚膠粉會更滑口,榛子焦糖燉蛋呢,就無乜焦糖味,不過啲蛋勝在夠滑。apple crumble好好味,好大兜,cream sauce 夠多,淋上crumble面,加埋肉桂,香到爆
最後每人大約四百蚊多d,其實好抵,因為全部都係散叫,而且叫咗好多,食到我哋都好飽,下次唔使叫咁多,應該會更抵食
2017-04-06
$430 (Dinner)