2017-10-18
心滿意足的加餸選擇星期日晚睇咗電視節目, 介紹潮洲滷味; 咁吸引, 決定今日收工就去買來加餸.行入石水渠街, 見到呢間門口貼咗藝人相, 又有雜誌介紹.再睇真D, 滷水料已經賣得七七八八. 望下時間,只係5點幾, 已經快收工, 應該深得附近街坊愛戴.價錢唔貴, 經濟實惠. 我分別order咗滷水鵝片, 腩肉, 鵝腎, 同豆腐. 附上醋及滷水醬汁. 老細話滷水醬汁係自家調制, 記得要另上碟來食. 都未上到巴士, 因為太香, 已經急不及先偷食咗兩件腩肉! 最好食的一定係滷水鵝, 鵝片肥瘦適中, 嫩滑又厚肉, 入口唔肥膩, 鮮味十足!另外, 我都好鍾意滷水腩肉, 一層瘦一層肥, 又香口又夠味, 送啤酒一流. 送啤酒仲有一絕的, 係鵝腎! 結實入味, 蘸點醋更好! 滷水豆腐亦非常吸引, 豆味亦十足. 大家爭來食, 所以相機都無得食.
行入石水渠街, 見到呢間門口貼咗藝人相, 又有雜誌介紹.
價錢唔貴, 經濟實惠.
都未上到巴士, 因為太香, 已經急不及先偷食咗兩件腩肉!
滷水鵝片
滷水腩肉
送啤酒仲有一絕的, 係鵝腎! 結實入味, 蘸點醋更好!
滷水鵝腎