2019-01-11
心靈洗滌😊過左一個悠閒既晚上自從睇過一篇雜誌嘅訪問🤔係關於呢一間cafe會教人哋茶道😳一直都心思思好想黎終於搵到一個飲茶嘅buddy陪我嚟🤗為處於旺角街市附近嘅樓上cafe一樓轉角就係啦😌一入到去靚靚店主已經安排我哋坐低慢慢解釋佢哋嘅服務收費😳原來呢度嘅收費係一個鐘頭咁計嘅頭一個鐘頭$48 ,之後每半個鐘頭就會收$15😌店主解釋一個鐘頭係任飲嘅你可以試唔同嘅茶飲品🤔即係話你飲得晒嘅話咩茶你都可以叫, 放題式任飲,你可以每一種茶都飲兩三轉😌書架上面亦有唔同嘅哲學書本原來店主得閒都會開一啲班同其他人分享佢哋有三個方法去品嚐佢哋嘅茶1.蓋碗( 即係店主親自教授你點樣去沖一杯靚嘅茶)2. 玻璃茶壺(由店主親自沖,送上俾我哋慢慢品嚐)3.冷泡茶預先泡好嘅茶就好似我當初你嘅原意係想學習查到咁三個方法,我就決定是第一個先!店主會好細心咁一步一步教你點去泡聽住純音樂洗滌心靈😳同朋友都覺得喺度楚有一種恬靜嘅感覺😌😌原來佢哋係會打卡送小食㗎😊有杯茶飲下又有啲嘢食食下咁樣先係悠閒嘅生活😌由於我個朋友係健康主義者所以就揀咗兩款嘅零食係相對比較健康😊焦糖合桃&紅棗脆片兩款都相對健康唔會太甜好天然嘅零食😊親自沖
自從睇過一篇雜誌嘅訪問🤔係
關於呢一間cafe會教人哋茶道😳
一直都心思思好想黎終於搵到一個飲茶嘅buddy陪我嚟🤗
為處於旺角街市附近嘅樓上cafe
一樓轉角就係啦😌
一入到去靚靚店主已經安排我哋坐低慢慢解釋佢哋嘅服務收費😳 原來呢度嘅收費係一個鐘頭咁計嘅
頭一個鐘頭$48 ,之後每半個鐘頭就會收$15😌
佢哋有三個方法去品嚐佢哋嘅茶
就好似我當初你嘅原意係想學習查到咁三個方法,我就決定是第一個先!店主會好細心咁一步一步教你點去泡 聽住純音樂洗滌心靈😳同朋友都覺得喺度楚有一種恬靜嘅感覺😌😌
由於我個朋友係健康主義者
所以就揀咗兩款嘅零食係相對比較健康😊
焦糖合桃&紅棗脆片
兩款都相對健康唔會太甜好天然嘅零食😊
親自沖嘅茶我哋第一款係揀咗
「壹百年古樹普洱白茶」
呢一款有淡淡的紅棗香氣😌
第二款我哋決定試下
茉莉花小龍珠😌飲完一個龍尾啲嘅仲有一個小清新,飲完之後口腔入面有份回甘嘅感覺😊
成件事同我嘅預期一樣係一個體驗茶道到嘅好經驗,而且價錢亦都唔貴👌🏻鬧市之中有一份恬靜嘅感覺,店主仲非常之親民😉會同你討論一啲關於茶嘅知識😊忙裏偷閑忘記工作嘅苦惱嘅好地方👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻😻