2019-03-31
星期日過開港島區hea ,日頭徘徊灣仔銅鑼灣再向西環發展,嚟到夜晚果餐.....突然間靈機一閃諗起之前揸車經過跑馬地見到劉青雲夫婦係一間日式鋪頭行出嚟,於是決定膽粗粗去試吓 ,淨係知道食日本野!係OpenRice search下原來係一間拉麵店, 以為要等好耐位,竟然又唔使喎😬一入去就有位坐啦 😋之前響OpenRice已經睇定想食咩所以好快就落咗order啦。今次先試試佢嘅雞白湯拉麵、炸雞、有味雞肉飯仲有煙燻糖心蛋。 先上佢嘅白湯拉麵,見到就已經覺得佢好似cappuccino ,將湯打成泡。先試下佢啖湯,好creamy,同出邊食嗰啲好唔一樣,係我喜歡嘅另外佢個雞胸我諗係用慢煮嘅方式都幾嫰滑 上面有啲炸咗嘅牛蒡,雖然我個人比較偏好幼身既面,不過確實係我係香港食過最好味嘅拉麵🍜俾我無意中發現佢嘅鋪頭名好似有啲似曾相識,我同男朋友講好似係日本都食過但係佢又唔信,睇返卡片原來日本真係shop㗎 ,唔怪得我咁鍾意啦,因為我崇日㗎嘛😉炸雞熱辣辣再配埋啲應該係柚子鹽,其實係好味嘅,不過因為我不停食熱氣野已經食到條脷爛晒,所以我都唔敢食太多。至於煙燻糖心蛋呢,其實係我本人對於煙燻嘅食物麻麻哋!仲要提一
仲要提一提佢個toilet , 真係好似日本咁設備好齊全架,有女性用品啦、牙刷漱口水啦、棉花棒啦、化妝棉等等⋯
很肯定我一定會再來