2023-01-15
餐廳:滿滿丼 (旺角)地址:旺角通菜街1M-1T號華發大廈地下D號舖旺角通菜街餐廳林立,唔知你又食過幾多間?開咗接近半年嘅滿滿丼主打平民價日式丼飯🍱,開咗短短一段時間就已經吸引咗唔少人去幫襯,仲成為咗好多學生同年青人嘅聚腳點🤓喺節奏急促嘅環境底下,香港人一味追求快靚正,相信呢間滿滿丼應該都滿足到幾多人嘅需要。餐廳有唔少材料都喺嚟自日本🇯🇵,而丼飯嘅價錢只喺由$36-$62不等,非常實惠🤑。每款丼飯附送一款伴菜,加$16仲可以轉套餐要埋飲品/味噌湯同小食✝️蒜片一口牛柳粒丼 $47便當造型嘅丼飯,賣相精緻啱晒打卡一族📞。嚟自日本牛匠岩手縣嘅一口牛柳粒🐮,肉質外層爽口內裡軟腍,重點喺牛肉香味超級濃郁😋,放入口一咬牛脂香就飄晒出嚟,老實講呢個質素$88我都覺得值🤣✝️鰻魚雞肉丼 $62可以揀鰻魚配牛肉/雞肉/豬軟骨,今次揀咗雞肉🐔,一份有4舊連骨嘅雞捧,搽上惹味燒汁再去燒都幾香🔥;鰻魚爽滑香甜,配上加咗日本食油同醬油嘅日本珍珠米飯🍚,連同蛋絲、子薑同海苔,食完都幾飽肚😝小食叫咗個黑蒜濃湯煮蜆(+$8)同辣湯煮藍青口($8),涼涼哋嘅天氣叫呢兩款小食就啱晒🌬,蜆肉/藍青口一啲腥味都無,浸喺熱辣辣嘅
地址:旺角通菜街1M-1T號華發大廈地下D號舖
喺節奏急促嘅環境底下,香港人一味追求快靚正,相信呢間滿滿丼應該都滿足到幾多人嘅需要。餐廳有唔少材料都喺嚟自日本🇯🇵,而丼飯嘅價錢只喺由$36-$62不等,非常實惠🤑。 每款丼飯附送一款伴菜,加$16仲可以轉套餐要埋飲品/味噌湯同小食
✝️蒜片一口牛柳粒丼 $47
✝️鰻魚雞肉丼 $62
可以揀鰻魚配牛肉/雞肉/豬軟骨,今次揀咗雞肉🐔, 一份有4舊連骨嘅雞捧,搽上惹味燒汁再去燒都幾香🔥; 鰻魚爽滑香甜,配上加咗日本食油同醬油嘅日本珍珠米飯🍚,連同蛋絲、子薑同海苔,食完都幾飽肚😝
小食叫咗個黑蒜濃湯煮蜆(+$8)同辣湯煮藍青口($8),涼涼哋嘅天氣叫呢兩款小食就啱晒🌬, 蜆肉/藍青口一啲腥味都無,浸喺熱辣辣嘅濃湯裡面吸收晒湯嘅精華,雖然細細粒但喺肉質相當飽滿,份量亦都唔少🤩,難怪唔少人都會叫呢兩款小食
伴菜可以喺蜆肉青瓜、黑松茸鮮菌、泡菜同中華沙律入面四揀一,全部都喺開胃惹味嘅前菜; 另外加$6加咗隻由日本香川縣直送嘅溫泉蛋,食日本丼飯又點可以無流心溫泉蛋嘅存在🤤,撈飯一流👍