2018-05-27 576 views
今晚係歐聯決賽夜,西班牙班霸皇家馬德里大戰英超紅軍利物浦,咁矚目嘅比賽梗係要出酒吧睇先夠氣氛啦。場波凌晨兩點幾開始,漫漫長夜梗係先醫肚,再落酒吧飲幾杯傾吓波經等開波啦。為咗更應景,今晚特登去灣仔食西班牙菜醫肚,喻意食住皇馬。餐廳裝潢設計時尚,採用開放式厨房,見到幾位厨師落力烹調,更加食得滋味。【Daily Soup $48】今日嘅Daily Soup係蘑菇湯。少少糊狀一望就知味道濃郁,上面仲有一抹黑松露油,豐富咗成個湯嘅味道。【Seafood bisque $88】飲落蝦味濃郁,湯料有蜆同蝦。蜆都算大隻味道甜美,蝦就超爽彈。【Crab Popper $78】一客有四粒炸蟹肉絲球。蟹球上面係炸脆嘅羽衣甘藍葉,然後上下都塗咗層紅椒蛋黃醬。炸皮外脆裡面滿是蟹肉絲,紅椒蛋黃醬少少辣,整體食落幾惹味。【Cochinillo $248】外皮燒到啡色中帶少少金黃,皮薄又脆。豬脾肉質非常嫩滑又juicy,個人覺得比普遍較乾身嘅德國豬手好食好多。豬脾望落唔大隻但其實豬骨只佔小部份,而且係好厚身,真係啖啖肉。配菜係焦糖菠蘿,焦糖稍嫌薄咗啲但甜度適中,好過配薯條咁熱氣咁寡。【Seafood Paella $

為咗更應景,今晚特登去灣仔食西班牙菜醫肚,喻意食住皇馬

【Daily Soup $48】

【Seafood bisque $88】

【Crab Popper $78】

【Cochinillo $248】

【Seafood Paella $208】

食得西班牙菜一定唔少得西班牙海鮮飯,差不多每枱都有食。海鮮飯可選龍蝦汁或墨魚汁,我地揀咗龍蝦汁。海鮮飯鋪滿喺一個大pan,上面放咗蜆、蝦、帶子、魷魚鬚。帶子好大粒不過得一粒,要share,味道好爽甜。飯比較乾身唔夠軟,硬左啲,不過都充滿龍蝦汁味。

【朱古力慕絲蛋糕$58】蛋糕朱古力味香濃兼口感香滑,配有佈滿曲奇碎嘅雲尼拿雪糕,啱晒炎炎夏日。

希望今晚愛隊贏波,不醉無歸。
Type of Meal
Dinner