2016-02-28
聽話茶粿係西貢很出名,本身唔諗住特等去買既,但係行街時咁岩見到wor,唔想錯過,所以就同friend買左兩盒(四個)26蚊(兩盒一齊買冇優惠🙈),抹茶皮紅豆餡and紫薯皮綠豆餡。買既時候係「熱辣辣」既,當時食唔落,所以同friend一人一個口味諗住拎返去食。問左「許姑娘」,佢話可以擺雪櫃三日。當日夜晚我就忍唔住從雪櫃入邊攞出來念住食左佢地,微波爐中高火叮左十幾秒,就ok食得喇紅豆餡好唔錯,淡淡地綠茶味,紅豆餡很豐滿,唔係很甜,食左整個都唔會覺得很膩,唔錯綠豆餡就怪怪地既,雖然餡都很豐滿,但係好似酸酸地甜甜地既,所以我唔係好鍾意,但係都忍唔住食完啦如果要推介,我會推介綠茶皮紅豆餡,至於綠豆餡,我覺得唔係個個都鐘意既,所以買之前要考慮清楚wor哈哈食完晚餐再食完之後好後悔,因為超級飽,超級有罪惡感,何況尼d很好卡路里架!起碼300+一個,瞬間攝入左600卡路里⋯😭我要喊了
綠茶皮紅豆餡
紫薯皮綠豆餡