2015-09-14
星期日要去觀塘工廈學整月餅,順帶黎呢頭食個LUNCH。記得之前係呢頭返工時都黎過呢到食,都想再次返黎試下。今次叫既係「超值2人餐」,有1個冷盤,1個湯,2個熱炒,1個粉麵同埋1個點心。雞絲粉皮: 雞絲粉皮算係我最愛既上海菜之一,最鍾意既係佢個麻醬。呢到既粉皮好正又彈牙,個麻醬簡直係無得頂。酸辣湯:湯好足料又夠熱,酸辣度都啱啱好。忘不了小籠包: 小籠包裡面既湯汁多亦都好鮮甜,皮薄但不易穿皮,咬開有滿滿既肉汁,係小店黎講有呢個水準算係好難得,不過一人得一隻好似唔係好夠,一人3隻就差唔多。醬燒茄子: 呢個只係好一般既豬肉碎炒茄子,無咩特別。本幫黑醋骨: 排骨都算煮得唔錯又唔韌,醋味道剛好,唔會太酸,排骨又唔太淋,不過見到成碟都係肉,胃口唔好大,食唔到好多。上海炒年榚: 年糕軟硬適中,煙煙刃刃既感覺我真係幾鍾意,炒得有鑊氣得嚟又唔會太咸。
今次叫既係「超值2人餐」,有1個冷盤,1個湯,2個熱炒,1個粉麵同埋1個點心。 雞絲粉皮: 雞絲粉皮算係我最愛既上海菜之一,最鍾意既係佢個麻醬。呢到既粉皮好正又彈牙,個麻醬簡直係無得頂。 酸辣湯:湯好足料又夠熱,酸辣度都啱啱好。 忘不了小籠包: 小籠包裡面既湯汁多亦都好鮮甜,皮薄但不易穿皮,咬開有滿滿既肉汁,係小店黎講有呢個水準算係好難得,不過一人得一隻好似唔係好夠,一人3隻就差唔多。 醬燒茄子: 呢個只係好一般既豬肉碎炒茄子,無咩特別。 本幫黑醋骨: 排骨都算煮得唔錯又唔韌,醋味道剛好,唔會太酸,排骨又唔太淋,不過見到成碟都係肉,胃口唔好大,食唔到好多。 上海炒年榚: 年糕軟硬適中,煙煙刃刃既感覺我真係幾鍾意,炒得有鑊氣得嚟又唔會太咸。
Other Info. :
如果呢個餐可以加多1-2 樣小食而減返1個熱炒可能會更加好。