2018-01-11 107 views
黃埔的九號水產聚集左多間日本餐廳,同同事仔每逢得閑就會心癢癢去試新餐廳。今次係一入門口就見到,充滿日式木系風格的翔太壽司。午市有唔少套餐選擇,一場黎到就梗係食主打的自選壽司套餐啦!$250已經有十件,仲要係任選,保證啱口味。我哋好好彩,二百零蚊的午市價錢,可以坐到壽司枱,除咗可以睇師傅即席表演外,亦都可以食最新鮮的壽司,有如動輒上千元的Omakase。午市好多時候大家都未必有時間坐低慢慢食一兩小時,餐廳亦深明此道。當我地落單後,店員已經馬上捧來沙律同蒸蛋,既開胃又暖胃。至於壽司,師傅已經貼心地已沾醬酒,唔需要多點醬料。1. 深海池魚,鮮得來帶點含蓄的甜,為盛宴揭開序幕。2. 帆立貝軟滑無比,質地比我食過的帆立貝都要滑,味道甜甜地。3. 油甘魚,質感軟綿綿,好油好甘,或者油甘魚的名字就係甘解,哈哈!4. 牡丹蝦,入口的感覺都幾實淨,而且有少少粘粘的。味道好濃郁。5. 鰤魚,味道超濃厚,好似幾件油甘魚一齊食的感覺,果然係油甘魚個爸爸。6. 海膽軍艦,濃郁得來無腥味,而且紫菜脆脆。7. 三文魚子非常精彩,圓渾飽滿,入口有爆珠的感覺。輕輕一咬,魚子汁湧出嚟,帶來難以形容的滿足感。8. 左口魚燒

1. 深海池魚,鮮得來帶點含蓄的甜,為盛宴揭開序幕。

6. 海膽軍艦,濃郁得來無腥味,而且紫菜脆脆。

8. 左口魚燒香左,較為爽口且有少少脆,魚油多到滿瀉。

9. 拖羅簡直係刺激!入口即溶,而且無筋,就好似食緊雪糕咁。拖羅之所以迷人,除咗口感外,獨特的鮮味亦令人非常難忘。

10. 鰻魚係最後一件,亦係唯一一件熟食,熱辣辣啱啱好。

壽司的盛宴帶味蕾進入高潮,然而,午市食十件啱啱好,唔會過飽。最後以一碗熱辣辣的湯物作結,可以整頓一下味蕾和心情。

性價比高的午市壽司套餐,內容算不上非常豐富,但應有的也盡有了。份量足夠,而且食物質素好高。最重要係,餐廳考慮到客人午市的用餐體驗,過程流暢,冇多餘的步驟,實在不花巧,就算只有一小時的Lunch Hour都輕鬆可以食到美味的壽司
2018-01-11
$280 (Lunch)